Muutto on prosessi. Vaikka tavaroiden kuljetus paikasta toiseen voi sujua nopeastikin, menee asioiden järjestelyyn, pakkaamiseen, tavaroiden purkamiseen ja paikkojen etsimiseen uudessa asunnossa yllättävän paljon aikaa – varsinkin, jos joudut pyörittämään samanaikaisesti myös normaalia arkea siinä sivussa.
Muutto hoituu sujuvammin, kun kaikkea ei tarvitse opetella kantapään kautta. Vuokra-asumisen ammattilaisina olemme koonneet tähän infopakettiin yleisimpiä vastaan tulevia vaiheita uuden asukkaan polulta ja toivomme että tiedoista on apua, kun asetut taloksi uuteen asuntoosi!
Artikkelin sisältö
Pikalinkit: Jos sinulla on kiire, pääset näiden kautta hyppäämään uuden asukkaan oppaan eri osioihin.
- Vuokrasopimuksen solmiminen
- Muuttovalmistelut vanhassa asunnossa
- Muutto uuteen asuntoon
- Huoneiston ”tuunauksesta”
- Viihtyisää asumista Kauhajoella
Takaisin ylös -linkit osioiden lopussa palaavat tähän kohtaan. Linkit, jotka ohjaavat vierailijan johonkin toiselle sivustolle, on merkitty tekstiin erikseen ja ne avataan uudessa välilehdessä.
Kauhajoen Asunnoista
Kauhajoen Asunnot Oy tuottaa palveluita, jotka mahdollistavat mukavan, kohtuuhintaisen asumisen Kauhajoella. Vuokralla asuminen on helppoa, sillä asumisen kustannukset ovat ennakoitavissa eivätkä loma-ajat taatusti kulu kiinteistöremonttien tai pihankunnostustalkoiden merkeissä.
Oletko asunnon tarpeessa? Tutustu vapaisiin asuntoihin (sivu aukeaa uudessa välilehdessä) sekä hakuohjeisiin, lataa vuokra-asunnon hakemus ja lähetä se toimistolle liitteiden kera. Samaa lomaketta voivat käyttää myös opiskelijat sekä asunnon vaihtajat.
Vuokrasopimuksen solmiminen
Vuokrasopimuksesta löytyvät tiedot vuokralaisesta tai vuokralaisista, vuokrattavasta asunnosta sekä sopimukseen liittyvistä ehdoista. Sopimuksessa liitteenä ovat myös vuokratalon järjestyssäännöt. Sopimus pohjautuu lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta, josta löytyy niin vuokranantajaa kuin vuokralaista velvoittavia määräyksiä. Lisäksi järjestyssäännöistä löytyy esim. jäte- ja tupakkalakiin pohjautuvia määräyksiä, mutta myös yleiseen asumismukavuuteen ja naapurisopuun vaikuttavia, talokohtaisia sääntöjä. Ne kaikki ovat yhtä lailla vuokrasopimuksen solmivia vuokralaisia sitovia.
Tarkista huolellisesti, että olet ymmärtänyt sopimuksen kaikki osat ja että siihen kirjatut tiedot ovat oikein. Järjestyssäännöistä on tarpeen painaa mieleen etenkin jätteiden lajittelua koskevat määräykset, kellonajat hiljaisuutta koskien sekä autopaikkoja ynnä muita yleisiä tiloja käsittelevät kohdat. Nämä kuitenkin käydään läpi myös ennen sopimuksen allekirjoittamista.
Takuuvuokra
Vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä hoidettavaksi tulevat myös takuumaksun järjestelyt. Säännönmukaisesti sopimusta tehtäessä vuokralaisen tulee joko a) suorittaa takuuvuokran maksu itse tai b) esittää tiedot hyväksytystä Kelan maksusitoumuksesta, joka kattaa takuumaksun. Joisssakin tapauksissa voidaan myös harkita omavelkaista henkilötakausta, minkä lisäksi hakija maksaa erikseen määrätyn panttimaksun. Esimerkiksi avainten luovutus ja huoneistoon muuttaminen ei onnistu, ennen kuin takuuvuokra-asia on hoidettu.
Takuuvuokran suuruus on kahden kuukauden vuokran summa, pantin suuruus on sata euroa. Summille ei vuokrasopimuksen voimassaoloaikana makseta korkoa, vaan ne säilyvät vuokranantajan hallussa siihen asti, kun asunto on lähtökatselmuksen jälkeen luovutettu takaisin vuokranantajan hallintaan moitteettomassa kunnossa. Takuulla tai pantilla ei voi kattaa vuokraa, joten jos vuokranmaksun kanssa on jokin kuukausi ennakoitavissa ongelmia, tulee vuokralaisen ottaa yhteyttä yhtiön edustajaan ennen eräpäivää sopivien järjestelyiden tekemiseksi jotta varsinaisilta maksuhäiriöiltä voidaan välttyä.
Asuntokatselmus
Asuntokatselmuksen aikana tarkistetaan asunnon kunto luovutettaessa, mihin sitä myös verrataan lopulta asunnosta lähdettäessä. Myös avainten luovutus tapahtuu normaalisti tässä vaiheessa, kun kaikki tarvittava on annettu uudelle asukkaalle tiedoksi huoneistoon sekä asuinkiinteistön yhteisiin tiloihin liittyen. Katselmuksen aikana käydään läpi tavallisesti muun muassa:
- Avainten ja lukkopesien toimivuus eri ovissa
- Huoneiston eri huoneet: seinät, lattiat, katot, muut pinnat
- Kiinteiden kodinkoneiden toimivuus, hanat, viemärit ja liitännät
- Valot, jos kiinteät ja huoneistoon valmiiksi asennetut
- Lämmitys ja patterit (lämpimänä vuodenaikana pattereissa ei juuri lämpöä kulje)
- Mikäli huoneistossa on langaton internet, sen käyttöön liittyvät laitteet ja käytännöt
- Sähkö- ja vesimittarit
- Postilaatikoiden sijainti
- Jätekeräyspisteiden sijainti ja lajittelua koskevat säännöt (huom. tästä on myös erillinen ohje)
- Vierasparkit sekä oman parkkipaikan sijainti, mikäli asukas on sellaisen käyttöönsä varannut
- Varastotilojen sijainti ja käytännöt, jos kiinteistössä tarjotaan asukkaiden käyttöön lisää säilytystilaa
- Pesutuvan sijainti ja varauskäytännöt, jos kiinteistössä on yleinen pesutupa
- Saunan sijainti ja varauskäytännöt, jos kiinteistössä on yleinen sauna
Huoneisto on aina siivottu ennen sen luovutusta uudelle asukkaalle, joko entisen asukkaan toimesta tai kiinteistöhuollon järjestämänä, sillä katselmus suoritetaan myös pois muuttaessa. Huoneistot vuokrataan yleensä kalustamattomina perusvarustuksella ja huoneistosta löytyy kiinteitä laitteita varten tarvittavat ohjekirjat uudelle asukkaalle (esim. ilmanvaihto, jääkaappi, hella), joihin on syytä tutustua.
Yhtiön edustaja ottaa katselmusta varten kuvia asunnosta dokumentoidakseen sen kunnon luovutushetkellä. Mikäli jokin asunnossa mietityttää, kannattaa yhtiön edustajalle siitä huomauttaa katselmuksen aikana, jotta asia tulee kirjatuksi. Voit muutoinkin esittää katselmuksen aikana kysymyksiä, joten kysy rohkeasti, jos jokin asia meinaa jäädä epäselväksi.
Vinkki: Ota mittanauha mukaan katselmukseen ja selvitä asunnon kriittiset mitat, jotta voit ennalta miettiä esimerkiksi huonekalujen tai kodinkoneiden sijaintia asunnossa, jos se pääsi unohtumaan asuntonäytön aikana. Kartoita viimeistään katselmuksen aikana myös, 1) onko asunnossa kaihtimet tai verhot sekä 2) onko kylpyhuoneessa kiinteäseinäinen suihkunurkkaus vai tanko suihkuverholle – kokemuksen perusteella niiden puuttumisen huomaa yleensä vasta, kun niitä kaipaisi. Ennakoi ongelma, mittaa huoneen korkeus sekä mahdollisen verhotangon mitat ja varaa tarvittaessa sopivat verhot sekä muut tarvittavat osat kuormaan päällimmäiseksi (ks. myös osio Tavaroiden pakkaaminen seuraavassa kappaleessa).
Muuttovalmistelut vanhassa asunnossa
Onnea – jos olet tässä vaiheessa, uusi asunto on varmistunut ja ehkä pieni haikeus alkaa kaivella vanhaa kotia kiertäessä ja tavaroita kartoittaessa. Muuttaminen voi olla stressaavaa: asioita riittää hoidettavaksi samalla kun sekalaista pikkutavaraa tuntuu löytyvän kaapeista ja hyllyistä sitä enemmän, mitä järjestelmällisemmin muuttaja yrittää pakata. Jos löydät itsesi muuttopäivänä keräämästä jäljellä olevaa tavaraa raivokkaasti muovipusseihin hieman ennen muuttoauton saapumista, vertaistukea löytyy varmasti.
Mikäli muutat kerran vuodessa, alkaa homma ehkä mennä rutiinilla, mutta jos muutat kerran kymmenessä vuodessa tai sitä harvemmin, kannattaa hommaan varata reilusti aikaa ja apukäsiä – pelkkään konmaritukseen voi mennä useampi päivä. Myös muuttosiivous kannattaa hoitaa kunnialla, jotta siitä ei tule keneltäkään huomautettavaa.
Tavaroiden pakkaaminen
Ammattilaistason muuttajat numeroivat muuttolaatikot ja kirjaavat ne sekä laatikoiden sisällön pieneen vihkoon, jonka perusteella laatikot on helppo osoittaa heti oikeisiin paikkoihin uudessa asunnossa: keittiö, olohuone, kylpyhuone, makuuhuone, jne. Vähimmillään laatikoihin on hyvä kirjoittaa edes suurpiirteisesti niiden sisältö ja varmistaa, että sisältö ei liiku eikä laatikko painu kasaan kuljetettaessa. Ilmaiset mainoslehdet ovat kelvollista materiaalia esimerkiksi astioiden pakkaamiseen, jos kuplamuoviiin investoiminen ei innosta.
Älä lastaa laatikoita liian täyteen, vaikka niiden maksimi yleensä onkin 35 kg. Kokeile välillä pakatessa, saatko nostettua laatikon tuskailematta ja oikeaoppisesti polvia koukistamalla ylös. Mikäli näin ei ole, järjestele tavaraa uudestaan jotta vältyt selkävaivoilta. Muuttaminen on jo melko lailla moniottelua, painonnoston maailmanmestaruudesta ei sen aikana kannata kilpailla.
Pakkaa erilliseen pieneen laukkuun tavarat, joita voit olettaa tarvitsevasi ensimmäisenä uudessa asunnossa ja huolehdi siitä, että se päätyy asuntoon ensimmäisenä. Hyviä olemassa ovat ainakin seuraavat: 1) taskulamppu siltä varalta, että sähkösopimuksen kanssa on ilmennyt ongelmia, 2) virtapankki kännykän lataamiseen, 3) talouspaperia ja kosteuspyyhkeitä pikasiivoukseen, sillä muuttokuormaa purkaessa voi tapahtua kaikenlaista, 4) riittävät, mukana kulkevat eväät urakkaan mikäli kokkaaminen ei aivan ensimmäisenä ole kirkkaana mielessä – toistaalta paikalliset pikaruokapaikat ja pitseriat varmasti ilahtuvat uusista asukkaista ja toivottavat teidät lämpimästi tervetulleiksi – 5) saippuaa, pyyhkeitä ja vessapaperia (usko pois, et halua tulla tietoiseksi näiden puutteesta ns. housut kintuissa). Pari jakkaraa tai istumatyynyä eivät nekään ole hullumpia, jos ne saadaan pakattua muusta kuormasta erikseen ja purettua ensimmäisenä.
Muutto uuteen asuntoon
Tiesitkö? Ensimmäisenä yönä uudessa asunnossa ihminen usein nukkuuu huonommin, koska vasen puoli ihmisen aivoista reagoi tällöin helpommin uusiin ääniin – tätä tutkittiin vuonna 2016 Brown Universityn unitutkijoiden toimesta (linkki englanninkieliseen tutkimukseen aiheesta aukeaa uudessa välilehdessä). On vielä epäselvää, johtuiko löydös muuton aiheuttamasta jännityksestä vai siitä, että uudesta asunnosta puuttuivat kaikki vanhan asunnot pienet äänet, joihin asukas oli jo ehtinyt tottumaan niin, että ne ovat painuneet mielen perukoille ”normaaleina”, mutta ilmiö yleensä hävisi toisena yönä ja unenlahjat palautuivat nopeasti normaalitasolle. Voit kuitenkin varautua asiaan varaamalla ensimmäisenä iltana hieman enemmän aikaa itsellesi ja nukahtamiseen, niin toivottavasti heräät virkeänä myös ensimmäisen uudessa asunnossa vietetyn yön jälkeen.
Muuttokuorman purkaminen
Tavallisesti kulkuneuvon pysäköinti on sallittua vain sille osoitetuilla paikoilla (maksamasi parkkitila paikoitusalueelta tai talon vierasparkki). Muuttokuormaa purkaessa on kuitenkin mahdollista pysäköidä väliaikaisesti lähemmäs huoneistoa, jotta muuttokuorman kantaminen onnistuu sujuvasti. Huolehdithan kuitenkin siitä, että talon muut asukkaat pääsevät kulkemaan esteettä huoneistoihinsa silloinkin, kun lastin purku on kesken ja että muuttoporukkasi pitää lastauspaikkaa valitessaan pelastustiet vapaina. Siirrä myös autot urakan valmistuttua viiveettä niille varatuille paikoille ennen kuin siirrytte juhlistamaan uutta asuntoa ja viettämään tupaantuliaisia.
Muista turvallisuus tavaroiden purkuvaiheessakin: älä kasaa huoneistossa tavaraa lämmityspattereiden eteen ja pidä kulkureitit esteettöminä, jotta vältyt kompastumisilta ja loukkaantumisilta – täyteen pakattujen laatikoiden reunat kolhivat ikävästi! On myös hyvä pitää pieni paketti laastareita ja haavapyyhkeitä käsillä, sillä nirhaumien ja muuttolaatikoiden kantamisen välillä vaikuttaisi olevan vahva tilastollinen yhteys.
Huoneiston sähkö, vesi, netti ja vakuutukset
Tarkista jo vuokrasopimusta tehdessäsi, sisältyykö sähkö tai netti huoneiston vuokraan vai pitääkö sinun tehdä oma sopimus uuteen paikkaan ennen muuttoa. Huoneistokatselmuksen aikana otetaan yleensä kuva mittareista, jotta niiden lukemat saadaan talteen. Hoida liittymät tarvittaessa kuntoon jo ennen muuttopäivää, sillä taskulampun tai kynttilän valossa muuttaminen on ikävää, eikä jääkaappikaan toimi ilman virtaa.
Kotivakuutus ei ole pakollinen, mutta silti hyvä olemassa – sopimuksia on eri hintaisia ja laajuisia. Moni niistä kattaa myös muuttopäivän vahingot ja jotkut sopimuksista voivat olla yksinasuville halvempia kun taas toisista voi saada eri kauppaketjujen tai esimerkiksi pankkien kanta-asiakasohjelmien kautta etuja. Niin ikävältä kuin se voi tuntuakin uuteen kotiin muuttaessa, kannattaa omaisuuden suojelua miettiä ennen kuin mahdollinen vahinko on sitten jo tapahtunut. Tavaroita pakattaessa ja muuttaessa on myös helppo luetteloida omaisuus vaikkapa kamerakännykän avulla – luo kännykän muistiin kansio, minne tallennat kuvat irtaimistosta sekä lataamasi vakutuussopimukset ja muut dokumentit, jos teet sopimuksen sähköisesti. Ota kuvat myös kuiteista, jos ostat tavaraa uuteen asuntoon ja siirrä ne samaan sähköiseen kansioon. Näin ne pysyvät kaikki kätevästi yhdessä paikassa.
Ilmoitukset viranomaisille ja joulukorttien ym. lähettäjille
Muuttoilmoitus Digi-ja Väestötietovirastolle (DVV) sekä Postille (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) on tarpeen, jotta tietosi päivittyvät eri viranomaisten rekistereihin. Sen voi tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttoa ja sen tulee olla tehtynä viimeistään viikon kuluttua muuttopäivästä. Viranomaistenkin siirtyessä digiaikaan kätevimmin asia hoituu netissä, tarvitset hommaan pankkitunnukset ja noin vartin aikaasi.
Ilmoita muutosta myös muille postia lähettäville tahoille, eri tahojen asiakaspalvelusta kirjepostia suosiviin kumminkaimoihin. Mikäli postilaatikkoon ilmestyy edellisen asukkaan postia, fiksu muuttaja tekee näin: vetää kuulakärkikynällä viivan kortin tai kuoren osoitteen yli, kirjoittaa sen viereen ”ei asu osoitteessa” ja pudottaa saapuneen postin lähimpään oranssiin postilaatikkoon tai jättää sen asiamiespostiin seuraavalla ostosreissulla. Väärinkin osoitettua postia suojaa postisalaisuus, joten kuoria tms. ei saa lähteä availemaan.
Huoneiston ”tuunauksesta”
Huoneiston seinät on tavallisesti maalattu valkoiseksi ja lattian materiaaliksi on valittu kulutuksenkestävä, neutraali päällyste. Makuasioista ei sovi kiistellä, joten mikäli minimalistinen tyyli ei miellytä silmää, huoneiston viihtyisyyttä voi lisätä monella tapaa – periaate tuunauksessa on, että kaikkien muutosten tulee olla poistettavissa ja asunnon alkuperäisen ilmeen palautettavissa poismuuttaessa. Muun muassa aiemmin mainitut verhot ovat huonekalujen ja mattojen lisäksi yksi helppo keino lisätä ripaus väriä uuteen kotiin. Kauhajoelta löytyy monen monta kirpputoria, jotka tarjoavat mahdollisuuden tehdä löytöjä pikkurahalla ja antaa käyttökelpoisille sisustustavaroillekin uusi koti – kannattaa tutustua!
Vuokrasopimukseen sisältyy kohta ”Vuokralaisen on hoidettava huoneistoa huolellisesti” ja lähtökohtaisesti voidaan odottaa, että vuokralainen pitää asumisen aikana asunnon yhtä hyvässä kunnossa kuin se oli sinne muuttaessa. Mikäli asunnossa ilmenee jotain vikaa, tulee asiasta ilmoittaa yhtiön osoittamalle edustajalle viipymättä. Tämä perustuu käytännössä sanasta sanaan lakiin asuinhuoneiston vuokrauksesta (481/1995). Mikäli haluat kiinnittää tauluja, peilejä tai muuta irtainta seiniin teipeillä tai koukuilla, on hyvä muistaa, että pois lähtiessä nämä tulee irrottaa ja tehdyt reiät peittää sekä liimajäämät poistaa seinistä pinnoitteita vaurioittamatta.
Ongelmia? Löydät tervetulopaketistasi kotitalosi isännöitsijän sekä päivystävän huoltoyhtiön tiedot ja ne löytyvät myös nettisivuiltamme Yhteystiedot-osiosta.
Suurempiin muutostöihin huoneistossa tarvitaan lupa isännöitsijältä ja sen myöntäminen on harkinnanvaraista. Huomaa, että pesukoneen ja tiskikoneen asennus sekä sähkötyöt vaativat yhtiön vuokra-asunnoissa ilmoituksen isännöitsijälle, joka järjestää paikalle huoltoyhtiön edustajan tekemään asennustyöt asukkaan laskuun. Vakuutettu ammattiasentaja on näin työvastuussa urakan virheettömyydestä, eikä joka kodin macgyverin tai remonttireiskan tule houkutuksesta huolimatta asunnon asennustöitä itse tehdä.
Viihtyisää asumista Kauhajoella
Toivomme, että aikasi vuokralaisena sujuu mukavissa merkeissä ja viihdyt uudessa vuokra-asunnossasi. Kun olet saanut tavarat purettua ja uusille paikoilleen, voit alkaa tutustua vaikkapa asuinalueesi lähikauppoihin, liikenne- ja liikuntareitteihin sekä muihin palveluihin ja harrastusmahdollisuuksiin. Löydät alta muutaman linkin, joiden takaa löydät lisää tietoa kaupungista ja kaikesta, mitä sillä on tarjottavanaan.
Antoisia tutustumishetkiä!
Kauhajoki tutuksi – Kotiseututieto digiaikaan -hankkeen helmiä Kauhajoki-Seura ry:n tuottamana alueen historian, kulttuurin ja ympäristön osalta (linkki sivustolle aukeaa uudessa välilehdessä)
Kauhajoen kaupungin kotisivut – tietoa sekä uusille kauhajokisille että vain piipahtamassa kävijöille (sivu aukeaa uudessa välilehdessä
Suupohjan peruspalveluliikelaitoskuntayhtymä (tuttavallisemmin LLKY; linkki aukeaa uudessa välilehdessä) – tietoa alueen terveys-, sosiaali ja ympäristöpalveluista