Usein kysyttyä | Tietoa hakijoille ja asukkaille

Apua ja neuvoja löytyy asiakaspalvelustamme – sekä kellonaikaan katsomatta myös tästä oppaasta!

Olemme koonneet tälle sivulle meiltä usein kysyttyjen kysymysten perusteella tietoa Kauhajoen Asuntojen hakemusprosessin eri vaiheista sekä vuokralla asumisesta.

Mikäli et löydä tarvitsemaasi tietoa täältä, voit ottaa yhteyttä asiakaspalveluumme. Toimistomme palvelee sähköpostitse, puhelimitse sekä paikan päällä Toivakan kaupunginosassa, Töyräkujan päässä. Ovemme ovat avoinna maanantaista torstaihin kello 11 ja 16 välillä.

Pikalinkit

Tässä jutussa on reilusti asiaa, mutta voi olla, että et tällä hetkellä tarvitse tietoa aivan kaikesta. Aikaa säästääksesi voit hypätä alla olevista linkeistä suoraan haluamaasi usein kysyttyä -osioon ja palata kappaleen lopusta takaisin tähän kohtaan Takaisin ylös -linkistä.

Jos uusi koti löytyy Kauhajoen Asunnoilta, jutusta voi olla hyötyä myös asumisen aikana. Lisää siis tämä sivu kirjanmerkkeihisi, niin tieto löytyy helposti myöhemminkin!

Muita tärkeitä sivuja

Hakemuksen voimassaolo

Asuntohakemus on voimassa kerrallaan aina yhden kuukauden. Mikäli asunnontarve on vielä tämän jälkeen ajankohtainen eikä sopivaa asuntoa ole kuukauden sisällä löytynyt, voi hakemuksen uusia esimerkiksi puhelimitse tai sähköpostilla. Yhteystiedot löytyvät sivun lopusta.

Muista peruuttaa vuokra-asuntohakemuksesi itsenäisesti – joko puhelimitse, sähköpostitse tai käymällä – mikäli tilanteesi muuttuu ja sinulla ei ole enää asunnontarvetta. Tämä nopeuttaa huomattavasti hakemusten käsittelyä ja ehkäisee jonojen syntymistä. Voimme näin tarjota asuntojamme muille vuokrakotia kaipaaville ilman tarpeettomia viivytyksiä.

Takaisin ylös

Asuntohakemuksen liitteet – yleinen hakemus

Huomaa: Tämä osio koskee yleisen asuntohakemuksen liitteitä. Opiskelijan asuntohakemusta ja asunnon vaihtoa koskevaa hakemusta käsittelemme hieman alempana tällä samalla sivulla.

Yksinkertaisimmillaan perushakemukseen tarvitaan vain kaksi liitettä: verotustodistus ja tulorekisteriote. Molemmat saa nykyisin sähköisenä, joten hakemuksen täyttämiseen maksimissaan kuluvan ajan voi arvioida suoraan siitä, kauanko tulorekisteriotteen valmistumiseen menee (vähän päälle vartti). Hakemuksessa pyydetään vain aivan välttämättömät tiedot, joten rastit ehtii hyvin laittaa ruutuihin rekisteriotetta odotellessa.

Miksi liitteitä pyydetään? Asuntohakemuksen liitteitä pyydetään muiden tietojen lisäksi siitä syystä, että niiden perusteella hakemuksen käsittelijät luovat ARA-sääntelyn mukaisesti käsityksen hakijan asunnontarpeesta, taloudellisesta tilasta ja muista hakemukseen vaikuttavista tekijöistä. Henkilötietoja käsiteltäessä noudatetaan tietosuojalainsäädännön vaatimuksia. Hakemusten käsittelyssä suositaan käytännössä poikkeuksetta pieni- ja keskituloisia hakijoita, joiden voi olla hankalaa löytää sopivan hintaista- tai kokoista kotia ns. kovan rahan eli markkinaehtoisten vuokra-asuntojen valikoimasta. Asunnontarpeeseen vaikuttavat myös muun muassa nykyisen asunnon hinta, ahtaus sekä työmatkan pituus. Perusteita muutolle voi siis olla useita erilaisia.

1) Verotustodistus

Hakemukseen tarvitaan todistus henkilön tuloverotuksesta eli verotustodistus kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta. Ne saa ladattua ilman odottelua pdf-muodossa eli sähköisenä asiakirjatiedostona OmaVerosta. Verohallinnon sähköiseen OmaVero-palveluun (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) kirjaudutaan joko omilla pankkitunnuksilla, kännykän kautta toimivalla mobiilivarmenteella tai muulla hakijoiden käytössä olevalla sähköisellä tunnisteella. Toki hakemukseen käy paperinenkin versio päätöksestä, joko kopiopaperilla tai skannattuna digitaaliseen muotoon.

Vinkki: Skannerin korvikkeena voi käyttää myös älypuhelimen kameraa, kunhan varmistaa kuvaa otettaessa, että kameran kuvantarkkuus on niin suuri (vähintään 10 megapikseliä), että teksti erottuu kuvassa hyvin ja on helposti luettavissa. Myös asiakirjan jokaisen kulman tulee mahtua samaan kuvaan.

2) Tulotiedot – tulorekisteriote tai muu todistus tuloista

2a) Tulorekisteriote

Nykyään helpointa on kirjautua tulorekisteriin (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) pankkitunnuksilla ja ladata tulorekisteriote, sillä vuodesta 2021 alkaen rekisteri on sisältänyt palkkojen lisäksi myös tiedot maksetuista eläkkeistä ja etuuksista. Säästyt skannailulta, sillä asiakirjat ovat valmiiksi pdf-muodossa.

Ajantasaisen rekisteriotteen luomiseen Suomen verottajan ylläpitämältä tietojärjestelmältä menee n. 20 minuuttia, minkä jälkeen tulorekisteriote on ladattavissa sähköisenä versiona omalle kotikoneelle tai kännykkään. Ehdit odotellessasi vaikka täyttää muut tiedot hakemukseen ja tulorekisteriotteen valmistuttua voit sitten laittaa koko hakemuspaketin tulemaan meille käsiteltäväksi. Hakemus ja sen liitteet kulkevat nopeimmin perille pdf-tiedostomuodossa, samalla säästät postikuluissa.

2b) Vaihtoehtoiset liitteet tulojen arviointiin

Mikäli sinulla ei ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, hakeminen voidaan hoitaa myös perinteisellä tyylillä. Valitse alla olevista vaihtoehdoista elämäntilanteeseesi sopivin. Hakemusliitteeksi käy joko paperinen tai sähköinen kopio asiakirjasta.

  • Työssäkäyvä: palkkatodistus / tilinauha
  • Paikkakunnalle muuttava: todistus tulevalta työnantajalta työn alkamisesta ja palkasta
  • Eläkeläinen: todistus bruttoeläkkeen määrästä
  • Työtön: todistus maksetuista päivärahoista
  • Elinkeinoharjoittaja: viimeisin tuloslaskelma ja tase tai tuloselvityslomake
  • Äitiyslomalla, hoitovapaalla, opinto- tai virkavapaalla oleva: todistus palkasta ennen työstä poisjääntiä

3a) Soveltuvin osin: Todistus tuloista tehtävistä vähennyksistä

  • Valtion takaamat opintolainat
  • Lapsen elatusmaksut

3b) Soveltuvin osin: Varallisuus, jos joku muuttajista omistaa kokonaan tai osaksi asunnon, kiinteistön tai muuta varallisuutta

  • Selvitys omaisuuden todennäköisestä luovutushinnasta
  • Kopio luovutuskirjasta, mikäli omaisuudesta on luovuttu
  • Todistukset ko. omaisuuteen kohdistuvista veloista

3c) Soveltuvin osin: Hakijan elämäntilanteesta riippuen

  • Armeijassa oleva: palvelustodistus
  • Lapsiluvun odotettavissa oleva kasvu: Raskaustodistus
  • Sopivan asunnon puute
    • Irtisanominen / häätöpäätös / määräaikainen vuokrasopimus
    • Terveystarkastajan lausunto / purkupäätös
    • Lääkärintodistus, mikäli terveydellisillä olosuhteilla on muuten vaikutusta asunnontarpeeseen
  • Yhteiselämän lopettaminen (muutto pois yhteisestä asunnosta): tuomioistuimen antama päätös yhteiselämän lopettamisesta ja/tai avioerosta
  • Opiskelija: yli 18-vuotiailta opiskelijatodistus, jossa ilmenee arvioitu valmistumisaika

Mikäli sinulla on kysyttävää liitteistä, voit ottaa yhteyttä toimistoon. Eri yhteydenottotavat löydät Yhteystiedot-sivulta. Toimistomme on auki maanantaista torstaihin klo 11-16 ja näiden aikojen ulkopuolella saapuneisiin tiedusteluihin pyrimme vastaamaan seuraavana työpäivänä.

Takaisin ylös

Opiskelijan asuntohakemus ja sen liitteet

Opiskelija hakee asuntoa samalla hakulomakkeella kuin kaikki muutkin, mutta rastittaa ensimmäisessä, Hakemustyyppi-osiossa eri ruudun. Hakemuksia voidaan jättää jatkuvasti. Käsittelemme niitä tarpeen tullen viikoittain ja ympäri vuoden. Huomaa, että muutokset meille jo jätettyyn hakemukseen on tehtävä puhelimitse tai riittävää salausta käyttävällä sähköpostilla.

Liitteet opiskelijan hakemukseen:

  • Aloittavalta opiskelijalta: kopio oppilaaksihyväksymisilmoituksesta
  • Opintonsa jo aloittaneelta: opiskelutodistus, josta ilmenee opiskelijan arvioitu valmistumisaika
  • Alle 18-vuotiaat hakijat: erillinen huoltajan suostumus eli allekirjoitus hakemukseen ja vuokrasopimukseen
  • Mikäli asunnontarvetta perustellaan jollakin muulla erityisellä syyllä, voidaan tältä osin pyytää myös muita liitteitä, ks. aiempi osio

Tulo- ja verotodistuksia ei opiskelijoilta vaadita, jos opinnot ovat vasta aluillaan ja tulot koostuvat pääosin opinto- ja asumistuesta. Opiskelijan on kuitenkin huolehdittava vuokranmaksusta ja hyvästä taloudenpidosta kuten muidenkin vuokralaisten.

Jos asuntoa halutaan myöhemmin vaihtaa toiseen, pyydetään hakijaa vaihtohakemuksen yhteydessä toimittamaan myös verotus- ja tulotodistukset, koska tässä vaiheessa esim. opintotuen maksun odotetaan jo vakiintuneen ja Kelan erilaiset etuuden näkyvät nykyään tulorekisterissä. Löydät lisätietoja vaihtoprosessista alta.

Takaisin ylös

Asunnon vaihtamisesta

Uudistettu hakemuslomake sisältää myös mahdollisuuden hakea asunnon vaihtoa. Kyseessä on tilanne, jossa hakija on jo Kauhajoen Asuntojen vuokralainen ja tämä haluaa vaihtaa yhdestä yhtiön vuokra-asunnosta toiseen yhtiön omistamaan vuokra-asuntoon. Tällöin hakija rastittaa ensimmäisessä, Hakemustyyppi-kohdassa asianmukaisen ruudun ja täyttää tiedot oman tilanteen mukaisesti.

Miten hakemukset arvioidaan?

Perusteet asunnon vaihdolle ja hakemuksen kiireellisyys arvioidaan ARA:n ohjeistuksen mukaisesti, joten esimerkiksi hakemusjonon pituus vaikuttaa asuntojen saatavuuteen. Useimmiten hyväksyttäviä syitä ovat merkittävät elämäntilanteen muutokset. Näistä esimerkkeinä voidaan mainita muun muassa seuraavat:

Perhekoon muutos, opiskelupaikan saaminen ja/tai muutokset työ- tai koulumatkassa, työpaikan saaminen tai sen menetys, Kelan kehotukset asumiskustannusten laskemiseen, liikkumisesteet ja muut terveydelliset syyt, eläkkeelle jääminen sekä viranomaisen tai tuomioistuimen päätökseen pohjautuva velvoite muuttaa nykyisestä asunnosta.

Yhtiö pyrkii mahdollisuuksien mukaan tarjoamaan kaikille hakijoille mieleisen asunnon, mutta voi olla mahdollista, että kaikkiin toiveisiin ei aina pystytä ainakaan välittömästi vastaamaan. Jos katto on jo valmiiksi pään päällä eikä tilanteeseen liity mitään merkittävää elämänmuutosta, ARA:n ohjeistus passittaa hakijan yleensä aivan jonon häntäpäähän.

Yhtiöllä on myös velvollisuus priorisoida esim. liikuntarajoitteisia hakijoita sellaisten asuntojen kohdalla, jotka on varustettu liikuntarajoitteisille asukkaille sopiviksi ja muutoinkin suorittaa jatkuvaa, ARA-sääntelyyn pohjautuvaa arviointia etusijajärjestyksen osalta.

Liitteet asunnon vaihtamisessa

Vaihtohakemuksen kohdalla lähtöoletuksena on, että hakijan olosuhteet ovat jollain tapaa muuttuneet siitä, kun tämä viimeksi haki asuntoa. Tästä syystä myös asunnon vaihtajaa pyydetään toimittamaan tulorekisteriote ja verotustodistus sekä muita mahdollisia liitteitä olosuhteisiin liittyen, mikäli näihin hakemuksessa vedotaan. Liitteiden hakeminen sujuu helpoiten sähköisesti kuten perushakemuksenkin kohdalla, ks. yllä.

Kannattaa huomata, että osoitteen muuttuessa esimerkiksi asumistukea pitää hakea Kelasta uudestaan ja mahdollisesti vuokralaisen on myös järjestettävä uusi maksusitoumus tai takaussopimus entisen tilalle, sillä vakuusmaksun suorittaminen on ehtona uudenkin vuokrasopimuksen syntymiselle.

Muuta hakemuksen käsittelystä

Itse yhtiöllä ei sinänsä ole mitään sitä vastaan, että vuokralainen muuttaa esimerkiksi isompaan tai vaikkapa saunalliseen asuntoon, jos sellaisia on hakuhetkellä vapaana, vuokranmaksu on sujunut ongelmitta ja muutto parantaa vuokralaisen asumismukavuutta. Kannattaa kuitenkin huomata, että Kelalla voi olla asiaan sanomista, mikäli sieltä suunnalta osallistutaan hakijan vuokranmaksuun ja esimerkiksi asumistuen kohdalla oletuksena on, että yksinasuva henkilö asuu yksiössä. Myös muuttoavustusta myönnetään vain erikseen määritellyissä olosuhteissa.

Jos nykyisessä asunnossa asumisen aikana vuokralaiselle on syntynyt rästejä tai yhtiöllä on muita saamisia asukkaalta, tulee niiden osalta olla voimassa vähintäänkin vahvistettu maksusuunnitelma, ennen kuin hakemus voidaan viedä eteenpäin. Tällaisessa tilanteessa on myös mahdollista, että vuokrasopimus tehdään vain määräaikaisena, sillä edellytyksenä yhtiön asunnoissa asumiselle on se, että vuokranmaksu onnistuu säännöllisesti ja ajallaan.

Takaisin ylös

Huoltajan suostumus (alle 18-vuotiaat)

Asuminen vuokrataloyhtiön asunnoissa on normaalia vuokra-asumista, joten emme erityisesti valvo asumista kuten nk. opiskelija-asuntoloissa. Tämän vuoksi yksin asuminen vaatii alle 18-vuotiaalta hyviä yleisiä perusvalmiuksia sekä elämänhallintaa. Asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain mukaan vuokralaisen on huolehdittava vuokranmaksusta sekä vuokrakodin hyvästä hoidosta. Kontrolli on aina huoltajan ja nuoren omalla vastuulla. Huoltajan tulee ottaa tämä huomioon allekirjoittaessaan suostumuksensa asunnon hakemiseen.

Hakija huoltajineen antaa hakemuksen yhteydessä suostumuksensa siihen, että heidän luottotietonsa tarkistetaan ja he vakuuttavat samalla, että annetut tiedot ovat oikein. Luottotiedot ja mahdollisten merkintöjen syyt, vakavuus ja toistuvuus vaikuttavat aina hakemusten arviointiin. Tämän lisäksi alaikäinen tarvitsee vuokrasopimuksen solmimiseen ja muiden merkittävien oikeustoimien tekemiseen täysi-ikäisen huoltajan suostumuksen. Ajantasaiset yhteystiedot tarvitaan, jotta henkilöt ovat tavoitettavissa ja vuokralaiseen saa tarvittaessa yhteyden esimerkiksi huoltojen ym. osalta sekä muun viestinnän hoitamiseksi.

Takaisin ylös

Vakuudet vuokra-asumisessa

Vakuuden kautta vuokralainen sitoutuu huolehtimaan kodistaan vuokrasopimuksen ja lain edellyttämällä tavalla sekä maksamaan vuokran ajallaan vuokranantajalle. Vuokrasuhteen syntymiseksi edellytetään aina kaikilta vuokralaisilta vuokravakuuden antamista, joten vakuusmaksu on maksettava ennen huoneiston avaimen luovutusta. Lain mukaan vakuus saa olla maksimissaan kolmen kuukauden vuokraan määrää vastaava – Kauhajoen Asunnot on jo pitkään käyttänyt hakijalle edullisempaa, kahden kuukauden vuokran määrää vastaavaa vakuussummaa sopimuksissaan.

Yhtiöllämme on kaksi perusvaihtoehtoa vuokravakuuden suorittamiseksi: joko 1) kahden kuukauden vuokraa vastaava rahasumma talletetaan yhtiön vakuustilille vuokrasopimuksen voimassaoloajaksi, tai 2) maksusitoumus Kelasta vakuuden kattamiseksi osana toimeentulotukea. Maksusitoumusta haetaan asuntotarjouksen perusteella. Mikäli hakija ei jostain syystä pysty maksamaan vuokravakuutta yhtiön tilille, tulee hänen aina ensisijaisesti hakea maksusitoumusta Kelasta osana toimeentulotukea.

1. Vuokravakuusmaksu

Yhtiö antaa vuokralaiselle pankkisiirtolomakkeen, joka sisältää tarvittavat maksu- ja viitetiedot vakuuden suorittamiseksi. Vuokralainen maksaa yhtiön tilille vakuusmaksun, jonka suuruus vastaa kahden kuukauden vuokraa. Viitteellinen maksu näkyy yhtiön tilillä yleensä noin 24 tunnin kuluttua, mutta vuokralainen voi myös toimittaa vuokranantajalle kopion maksutositteesta paperilla tai sähköisessä muodossa.

Vakuusmaksu pidetään yhtiön vuokravakuustilillä koko vuokrasuhteen keston ajan ja palautetaan korottomana vuokralaiselle vuokrasuhteen päätyttyä. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että vuokralainen on täyttänyt vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteensa eli vuokranmaksun ja asunnon kunnosta huolehtimisen, eikä muuta maksettavaa vuokrasuhteen päättyessä ole. Esimerkkejä jälkimmäisistä ovat siivous-, sähkö- tai vesilaskut.

2. Kelan maksusitoumus

Maksusitoumus Kelasta on harkinnanvarainen etuus ja osa yleistä toimeentulotukea. Hakijalla tulee näin olla myönteinen päätös toimeentulotuesta ennen maksusitoumuksen hakemista. Tällä hetkellä (viimeisin tieto marraskuulta 2021*) hakeminen ei onnistu sähköisesti OmaKelasta, vaan hakijan tulee toimittaa hakemuslomake, yhtiön hakijalle luoma asuntotarjouslomake sekä muut liitteet Kelaan käsiteltäväksi, joko omakätisesti tai postin kautta.

Jos hakija saa myönteisen päätöksen, tiedot maksusitoumuksesta tulee toimittaa vuokranantajalle, joka lisää sen vuokralaisen asukaskansioon. Sitoumuksella on suoraa rahallista arvoa vasta, jos se joudutaan realisoimaan siitä systä, että vuokrasopimuksen päättyessä vuokralaisen havaitaan jättäneen velvollisuuksiaan täyttämättä eikä maksua saada tältä perittyä. Vakuuden realisoinnin yhteydessä myös Kela ottaa yhteyttä vuokralaiseen, sillä Kelan odotuksena on, että vakuutta ei jouduta käyttämään ja maksusitoumus yksinomaan turvaa hakijan asunnonsaannin.

*Koska viranomaistoiminnassa on noudatettava lakia, digitaalisten palveluiden tarjoamista koskevan lain (306/2019, 5 §) toivotaan korjaavan tilanteen ja nopeuttavan hakemusprosessia, sillä viranomaisten tulee nykyisellään voida vastaanottaa sähköisiä asiakirjoja. Laki panee täytäntöön Eurooopan parlamentin ja neuvoston saavutettavuusdirektiivin (EU 2016/2102) ja täydentää vanhempaa lakia sähköisestä asioinnista viranomaistoiminnassa (13/2003).

Vinkki: Koska käsittelyajat Kelassa voivat olla pitkiäkin (yleensä useita viikkoja), ei asuntohakemusta kannata jättää kuun viimeiseen viikkoon, sillä käsittelyn venyessä myös muuttopäivä siirtyy eteenpäin.

Mikäli hakemuksen tulos on kielteinen eikä syynä ollut esimerkiksi maksusitoumuksen realisointiin päätyminen toisen vuokrasopimuksen kohdalla, voidaan tilanteessa harkita poikkeusmenettelynä kahden takaajan omavelkaista takaussitoumusta. Vakuus tulee kuitenkin olla hoidettuna, ennen kuin muutto on mahdollinen, koska kyseessä on vuokrasopimuksen ehto. Sopimus voidaan myös purkaa, jos vakuutta ei saada.

Poikkeusmenettely: omavelkainen takaussitoumus

Menettelyä takaussitoumuksen kohdalla on muutettu oikeuskäytäntöön perustuen, eikä takauksen suuruus enää rajoitu kahden kuukauden vuokraan, koska takaaja ei ole vuokrasopimuksessa osapuolena eikä siihen näin sovelleta lakia asuinhuoneiston vuokrauksesta vaan lakia takauksesta ja vierasvelkapanttauksesta (361/1999) sekä lakia varallisuusoikeudellisista oikeustoimista (228/1929). Päivitettyjen takausehtojen astuessa voimaan henkilötakaajat ovat yhteisvastuullisesti ja omavelkaisesti takausvastuussa kaikista vuokralaisen vastuulla olevista, yhtiön tappioksi koituneista vahingoista 10 000 euroon asti.

Mikäli vuokralainen haluaa käyttää tätä menettelyä, tulee hänen toimittaa kahden säännölliset tulot omaavan henkilön omavelkaiset, yhteisvastuulliset takaussitoumukset yhtiölle. Sitoumus on määrämuotoinen eli toimitukseen käytetään vuokranantajan takausehdot sisältävää lomaketta, jonka takaajat todistajien läsnäollessa omakätisesti allekirjoittavat. Vuokranantaja voi tarkastaa takaajien luottotiedot näiden maksukyvyn todentamiseksi ja mikäli vuokralaisten tai takaajien maksukyvystä herää epäilyksiä voidaan sitoumus hylätä.

Vuokra- ja takaussopimukseen perustuen sekä vuokralaisella että takaajilla on velvollisuus pitää yhteys- ja muut henkilötiedot ajan tasalla siihen asti, että poismuuttotarkastus ja muut toimenpiteet vuokrasopimuksen irtisanomisen tai purkamisen yhteydessä on suoritettu. Heidän tulee myös ilmoittaa viipymättä maksukyvyn oleellisesta huonontumisesta. Mikäli takaaja haluaa sopimuskauden aikana peruuttaa sitoumuksensa, tulee vuokralaisen hankkia tilalle toinen takaaja tai muutoin järjestää tarvittava vuokravakuus.

Jos tarvitset lisätietoja siitä, miten takuuvuokran maksu voidaan järjestää, ota yhteyttä toimistoomme. Saat toimistosta myös tarvittavat lomakkeet vakuustyypistä riippuen. Yhteystiedot löydät tämän sivun alaosasta.

Takaisin ylös

Mistä tukea asumiseen

Kela eli Kansaneläkelaitos hoitaa Suomessa muun muassa seuraavia asumisen tukia:

  • yleinen asumistuki
  • eläkkeensaajan asumistuki
  • opintotuen asumislisä
  • sotilasavustuksen asumisavustus
  • toimeentulotuki ja siihen liittyvät avustukset

Löydät näistä kaikista yksityiskohtaista, ajantasaista tietoa Kelan sivuilta (linkki aukeaa uudessa välilehdessä). Kelan sivuilla on muun muassa selainpohjainen laskentaohjelma, jolla voit arvioida mahdollisuutesi saada yleistä asumistukea tai vaikkapa opintotuen asumislisää.

Voit nykyään hoitaa ison osan hakemusasioista sähköisesti OmaKelan kautta ja tarvittaessa henkilöasiakkaana myös kysellä omia tietojasi Kelan sähköisten asiontipalvelujen kautta. Lisäksi löydät Kelan nettisivuilta asumistukeen ja muihin etuuksiin liittyvät lomakkeet, mikäli sähköinen asiointi ei onnistu esimerkiksi tunnistautumisen osalta pankkitunnusten tai mobiilivarmenteen puuttuessa. Jos sinulla on kysyttävää Kelan hakemusten täyttämisestä, ole hyvä ja ota yhteyttä Kelan asiakaspalveluun asian selvittämiseksi.

Takaisin ylös

Asuntonäytöistä

Asuntoihin voi tutustua sopimuksen mukaan, kun olet jättänyt meille asuntohakemuksen. Mikäli siis jokin vapaa tai vapautuva kohde kiinnostaa, ota yhteyttä toimistolle ja vinkkaa, mitkä ajat sopisivat omaan kalenteriisi. Huomaa, että säännönmukaisesti huoltoyhtiömme järjestää näyttöjä vain päiväsaikaan, kello 9 ja 15.45 välillä. Jos sopivaa ajankohtaa ei tältä väliltä löydy, ole yhteydessä toimistoomme – kaikkien työvuorot eivät tokikaan aina istu kyseisiin kellonaikoihin.

Sopivan ajan löydyttyä vahvistamme näytön järjestelyt huoltoyhtiömme kanssa: vapaiden asuntojen kohdalla prosessi on helppo ja nopea. Siinä tapauksessa, että huoneisto on edellisen asukkaan muuttoon asti asuttu, lupa tarvitaan myös huoneiston asukkaalta, koska asuntonäytön aikana kuitenkin vieraillaan kotirauhan suojaamalla alueella. Näytön sopimiseen voi tällöin vierähtää hieman enemmän aikaa. Tältäkin kannalta on tärkeää, että sekä hakijoiden että asukkaiden yhteystiedot ovat aina ajan tasalla, jotta viestintä joka suuntaan sujuu katkoksitta.

Näytön jälkeen toimistomme väki kuulee mielellään palautetta katsastetuista kohteista niin pian kuin mahdollista. Mikäli paikka miellytti silmää ja vaikutti hakijan tulevalta kodilta, voidaan prosessissa siirtyä seuraavaan osaan, eli yhtiön osalta asuntotarjouksen esittämiseen ja hakijan osalta sopimusharkintaan. Myös uusia näyttöajankohtia toisiin kohteisiin voidaan sopia.

Takaisin ylös

Sopimuksen allekirjoittaminen ja muut järjestelyt

Kun sopiva asunto on löytynyt ja on koittamassa vuokrasopimuksen solmimisen aika, tarkasta ajankohdasta sovitaan hakemuksen käsittelijän kanssa. Tapaamisessa ovat mukana kaikki sopimuksen allekirjoittajana olevien tahojen edustajat, eli siis vuokranantaja ja tulevat vuokralaiset.

Vuokrasopimus on kaikkien kannalta merkittävä asiakirja, joten sen läpikäymiseen varataan tapaamisessa aikaa. Tapaamisessa käydään läpi myös sopimuksen liitteet. Näistä yhtenä esimerkkinä mainittakoot uuden kotitalon järjestyssäännöt, jotka määrittävät kaikille Kauhajoen Asuntojen asukkaille yhteiset pelisäännöt. Lisäksi tapaamisessa käydään läpi vuokravakuuden maksujärjestelyt, sillä vuokravakuuden asettaminen on edellytyksenä huoneiston avaimen luovutukselle asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain kahdeksannen pykälän mukaisesti.

(Jotta vuokralaisen ei tarvitsisi arvailla, mitä kaikkia pykäliä arkielämään vuokra-asunnossa liittyy sopimuksen allekirjoittamisesta eteenpäin, on keskeisimpien säännösten sisältö sisällytetty vuokrasopimukseen ja talon järjestyssääntöihin, ehkä hieman vähemmän paperinmakuisessa muodossa.)

Takaisin ylös

Avainten luovutus ja huoneistotarkastus

Kun sopimus on allekirjoitettu ja vuokravakuus kuitattu hoidetuksi, vuokranantaja sopii uuden asukkaan ja huoltoyhtiön kanssa avainten luovutuksesta sekä huoneistotarkastuksesta. Huoneistotarkastuksen yhteydessä huoneiston kunto luovutushetkellä kirjataan tarkastusraporttiin ja huoneistosta otetaan arkistoa varten myös kuvia. Huoltoyhtiön edustaja esittelee tämän lisäksi kiinteistön yleiset tilat, tarkastaa mittarilukemat ja ottaa asukkailta kuittauksen avainten luovutuksen osalta.

Huomaa, että näyttöjen lisäksi myös huoneiston muuttotarkastuksia järjestetään pääosin arkipäivisin. Mikäli sinulla on käytännön syistä tarvetta saada avaimet asuntoon viikonloppuna, ota yhteyttä toimistoomme.

Vuokra-asunnot siivotaan perusteellisesti ja niiden kunto tarkastetaan myös siinä vaiheessa, kun edellinen vuokralainen on jättämässä asunnon. Koska asunto vuokrataan siinä kunnossa, jossa se sopimusta tehtäessä on, on yllätysten välttämiseksi sekä vuokralaisen oman oikeusturvan kannalta tärkeää, että hän osallistuu huoneistotarkastukseen avainten luovutuksen yhteydessä. Myös vuokralaisella on nimittäin tarkastuksen aikana mahdollisuus tehdä havaintoja huoneiston kunnon osalta ja pyytää niiden kirjaamista tarkastusraporttiin. Mikäli huomautettavaa on, toimiston kanssa voidaan sopia puutteellisuuden korjaamisesta ja aikatauluista.

Tarkastusraportti toimii pohjana myös seuraavalle tarkastukselle, kun vuokralainen on sitten kaukaisemmassa tulevaisuudessa muuttamassa pois asunnosta ja luovuttamassa avaimet takaisin vuokranantajan edustajalle. Näiden ajankohtien välissä on kuitenkin useimmiten monta rauhallista vuotta vuokrakodissa ja asukas voi sisäänmuuttotarkastuksen jälkeen asettua taloksi omaan tahtiinsa.

Takaisin ylös

Muutto uuteen asuntoon

Jokainen vuokralainen voi avaimet saatuaan hoitaa muuton omaan tahtiinsa. Usein tahdin määräävät kuitenkin määräajat edellisen asuinpaikan tyhjentämisen osalta ja aikataulu voi olla tiukkakin. Kuun loppu ja alku ovat usein suurinta muuttosesonkia etenkin loppukeväästä ja alkusyksystä, joten tämä kannattaa muistaa jo asuntoa haettaessa ja myöhemmin muuttoa suunniteltaessa.

Koska muuttoprosessissa on melko paljon liikkuvia osia, eri osien kanssa pallottelu voi tuntua stressaavalta varsinkin, jos ei ole tullut muutettua kovin usein. Ohjesäännöksi soveltuu kuitenkin ”pelko pois, pää kylmänä ja hihat ylös” – muutto vain sattuu olemaan sellainen asia, joka ei hoidu kuin tekemällä, vähän kerrallaan. Apua saa ja kannattaa pyytää kaikilta kynnelle kykeneviltä.

Kymmenen peukalosääntöä sujuvan muuton varmistamiseksi

  • Aloita pakkaaminen hyvissä ajoin, sillä siihen menee aina enemmän aikaa kuin kuvittelit.
  • Älä ylitäytä laatikoita, säästät selkääsi. Huolehdi myös, että esineet eivät pääse liikkumaan laatikoissa. Tilkitse raot ja suojaa esineet vaikkapa vanhoilla mainoslehdillä.
  • Apukäsiä on parempi olla liikaa kuin liian vähän. Sama koskee myös teippirullia ja pakkauslaatikoita.
  • Numeroi laatikot ja kirjaa paperille tai vihkoon, mitä kukin suurin piirtein sisältää. Näin tavarat löytyvät helposti uudessa kodissa.
  • Hoida sähkösopimus kuntoon ennen muuttoa, jos sähkö ei sisälly vuokraan. Hanki myös kotivakuutus ennakkoon, jotta se kattaa asumisajan lisäksi muuton. Pieni hintavertailu kannattaa molempien kohdalla.
  • Tee muuttoilmoitus Postille ja Digi- ja väestötietovirastolle (DVV, ennen Maistraatti) ja ilmoita myös eri palveluiden laskuttajille sekä sukulaisille uudesta osoitteesta.
  • Pakkaa erillinen muuttonyssäkkä tavaroista, jotka ovat hyviä olemassa muuton aikana: reilut eväät, taskulamppu, virtapankki ja kännykän latauskaapeli, laastareita, talouspaperia, saippuaa tai kosteuspyyhkeitä, vessapaperia, retkijakkara tai istuintyynyjä.
  • Tavaroiden purkamiseen ja paikkojen löytämiseen niille voi helposti mennä kuukausi, jos välissä pitää pyörittää myös normiarkea. Ei siis hätää, jos laatikoita löytyy nurkista vielä parin ensimmäisen viikon jälkeen. Muista, että tilaa löytyy myös häkkivarastoista ja konmarita antaumuksella.
  • Muista turvallisuus ja huomioi myös muut talon asukkaat: pidä kiinteistön kulkureitit esteettöminä, älä kasaa tavaroita lämmityspattereiden ääreen ja siirrä autosi heti sille osoitetulle autopaikalle, kun lasti on purettu (lastin purku tulee tehdä ilman suurempaa odottelua, sillä kiinteistön piha-alueella pysäköinti on kielletty).
  • Jos haluat asentaa vuokrakotiin uusia kodinkoneita kuten pyykkikoneen tai astianpesukoneen, ota yhteyttä toimistolle. Asennukset ovat luvanvaraisia ja ne pitää suorittaa vakuutetun ammattiasentajan toimesta, jotta urakan virheettömyydestä on takuu.

Bonusvinkki: Mikäli kyseessä on vuokralaisen ensimmäinen asunto tai vuosien vierittyä kotitaloustuntien opit eivät ole enää aivan kirkkaana mielessä, kannattaa tutustua netissä Marttojen konstailemattomiin kodinhoitovinkkeihin (aukeaa uudessa välilehdessä). Kun muuttolaatikot on saatu purettua, arkinen ruuanlaitto, siivous ja vaikkapa kotivaran kokoaminen ovat asioita, joihin itsenäisesti asuva törmää ennen pitkää. Marttojen sivuilta löytyy hyödyllistä tietoa myös ravitsemuksesta sekä raha-asioiden ja viherkasvien hoidosta. Suosittelemme!

Takaisin ylös

Huoltotarve asumisen aikana

Kuten aiemmin on jo mainittu, on vuokralaisen vuokranmaksun lisäksi hoidettava huoneistoa huolellisesti. Mitä se sitten käytännössä tarkoittaa, onko vuokralaisen tarkoitus toimia huoltohenkilönä? Ei toki, sillä vuokranantaja huolehtii siitä,

Asukkaan on yksinkertaisesti 1) huolehdittava järjestyssääntöjen noudattamisesta siisteyden ynnä muiden kohtien osalta ja 2) tehtävä ilmoitus huoltoyhtiölle huoneiston vahingoittumisesta tai jos huoneistoon tai sen varustukseen ilmaantuu muuton jälkeen jokin vika. Asukas täyttää velvollisuutensa tekemällä ilmoituksen vioista tai vahingoista viivytyksettä, tämän jälkeen huoltoyhtiö ja vuokranantaja koordinoivat korjaustyöt ja ovat jatkon suhteen yhteydessä vuokralaiseen.

Huoltoyhtiömme ottaa päivystysnumerossaan vastaan ilmoituksia ympäri vuorokauden. Ne hoidetaan kiireellisyysjärjestyksessä ja vian tai vahingon syntymissyyllä ei ole ilmoituksen tekemisen kannalta merkitystä.

Muista: Mikäli vahinko uhkaa omaisuutta, henkeä ja terveyttä (esim. tulipalo), tulee ennen huoltoyhtiölle ilmoittamista ottaa yhteyttä pelastustoimeen yleisessä hätänumerossa ja siirtyä turvalliseen paikkaan.

Takaisin ylös

Vuokrasopimuksen irtisanominen ja poismuutto

Vuokrasopimus voidaan tehdä joko määräaikaisena tai toistaiseksi voimassa olevana. Näistä määräaikainen tarkoittaa sitä, että sopimuksen alkamis- ja loppumispäivä on ennakolta määritelty ja erillistä irtisanomisaikaa ei ole – vuokrasopimus päättyy sopimuksen loppumispäivänä. Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella ei taas ole ennakolta määriteltyä päättymispäivää, vaan sopimus on voimassa niin kauan kuin sopimuksen osapuolet haluavat pitää sen voimassa.

Irtisanomisilmoitus

Mikäli vuokralainen haluaa irtisanoa toistaiseksi voimassaolevan sopimuksen, tulee hänen huomata, että irtisanomisaika on yhden kuukauden pituinen ja se lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana vuokranantajan edustaja on vastaanottanut asukkaan irtisanomishakemuksen. Vuokrasopimuksen päättäminen omalla ilmoituksella kuun lopussa ei siis onnistu ilman lisäkustannuksia, jos irtisanomishakemus tuodaan toimistolle saman kuukauden alussa.

Irtisanominen tulee tehdä kirjallisena, eli vuokrasopimuksen irtisanomislomake tulee toimittaa täytettynä toimistolle käsittelyä varten. Nopeimmin se kulkee käsittelyyn sähköisessä muodossa toimitettuna.

Huomaa: Alla olevan lomakkeen esikatselu ei välttämättä toimi kaikilla mobiiliselaimilla (esim. Opera Mini). Pdf-lomakkeen lataaminen onnistuu kuitenkin Lataa-painikkeen kautta.

Pdf-lomaketta ja sen saavutettavuutta kehitetään jatkuvasti. Pyydämme ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme, mikäli ruudunlukijan toiminnan tai näppäimistönavigaation kanssa esiintyy ongelmia.

Muuttosiivous

Ennen poismuuttoa vuokralaisen tulee myös huolehtia huoneiston loppusiivouksesta. Tätä varten vuokralainen saa vuokranantajalta siivousohjeet, joita tulee noudattaa hyväksyttävän siisteystason varmistamiseksi. Odotuksena on, että huoneisto on siivouksen jälkeen muuttovalmis sen seuraavalle asukkaalle ilman lisätoimenpiteitä.

Huoneiston kunto tarkastetaan poismuuttotarkastuksessa huoltoyhtiön edustajan toimesta samaan tapaan kuin alunperin huoneistoon muutettaessa. Mikäli puutteita siivouksessa havaitaan, pyydetään vuokralaista korjaamaan nämä puutteet. Vaihtoehtoisesti puutteet siisteystasossa korjataan vuokralaisen laskuun tai siivouksen hinta vähennetään vuokravakuudesta ennen vakuuden loppuosan palauttamista.

Takaisin ylös

Asiakaspalvelu auttaa asumiseen liittyvissä asioissa

Toivomme, että tämä opas auttaa vuokra-asunnon hakijaa tai ihan jo vuokralla asuvaa luovimaan sujuvasti jokapäiväisissä tilanteissa. Mikäli sinulla on kysyttävää käytännöistä, säännöistä tai tilanteista, ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin pyrimme löytämään vastauksen kysymyksiisi.

Suosittelemme myös blogiimme tutustumista, sillä sieltä löytyy ajankohtaista tietoa ja ikivihreitä oppaita nykyisille asukkaille sekä asunnon hakemista vielä suunnitteleville.

Takaisin ylös