Yritys | Tietoa meistä

Takana on kohta 30 vuotta asuntojen vuokrausta Kauhajoella ja katsomme edelleen rohkeasti tulevaisuuteen!

Kolme vuosikymmentä luotettavaa vuokra-asumista: tutustu yritykseen

Vuonna 1993 rekisteröity vuokrataloyhtiö toimii yrityksenä yleishyödyllisin periaattein, ilman liiketaloudellista voitontavoittelua ja ns. omakustannusperiaatteen mukaisesti.

Yhtiö on saanut omistamiensa kiinteistöjen rakentamiseen tukea Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta, joka edistää ekologisesti kestävää, laadukasta ja kohtuuhintaista asumista Suomessa sekä pyrkii pitkäjänteisellä toiminnalla parantamaan pieni- ja keskituloisten kotitalouksien asunto-oloja. Kauhajoen Asunnot pyrkii osaltaan edistämään näitä tavoitteita paikallisesti, paikallisin voimin. Myös asukkaiden panosta tarvitaan hyvien asunto-olojen varmistamisessa.

Sivustomme muilta sivuilta löydät mm. seuraavat tiedot:

Tämän sivun alaosaan olemme lisänneet myös pari hyödyllistä linkkiä muiden paikallisten toimijoiden sivuille. Tarvittaessa pääset palaamaan tähän kohtaan Takaisin ylös -linkistä.

Mitä tarkoittaa omakustannus­periaate vuokra-asumisessa?

Omakustannusperiaate tarkoittaa sitä, että vuokran määräksi on asetettu sellainen rahasumma, joka tarvitaan kattamaan 1) asuntojen ja niihin liittyvien asumista palvelevien tilojen pitkän aikavälin rahoitusmenot, eli kiinteistön rakentamista ja kunnossapitoa varten otettujen lainojen lyhennykset ja korot sekä 2) hyvän kiinteistönpidon mukaiset hoitomenot.

Vuokria määritettäessä lähtökohtaisena oletuksena on kiinteistön kaikkien huoneistojen 100-prosenttinen vuokrausaste, joten ihan jokaisen vuokralaisen maksamalla vuokralla on merkitystä heidän asuinkiinteistönsä ja sen huoneistojen ylläpidon kannalta – maksettujen vuokrien muodostamien tulojen kun on vastattava vuotuisia menoja.

Tarjoamme kohtuuhintaista vuokra-asumista, jotta rahaa riittää myös elämiseen.
Pihojen asvaltointi vähentää pölyä sekä kuraa ja parantaa kulkureittien kulutuksenkestävyyttä.

Asukasdemokratia on yhteishallintoa

Asukasdemokratian tarkoituksena on antaa vuokralaisille osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuus omaa asumista koskeviin päätöksiin sekä luoda me-henkeä asuintaloihin. Yhteishallinto alkaa asukaskokouksesta, joka pidetään kerran vuodessa. Kokoukseen voivat osallistua kaikki Kauhajoen Asuntojen asukkaat. Asukaskokouksella on oikeus valita asukastoimikunta tai luottamushenkilö ja saada asukkaiden edustaja vuokrataloyhtiön hallitukseen.

Asukasdemokratiasta on säädetty erikseen vuokratalojen yhteishallintoa koskevassa laissa. Lain tavoitteena on osallistaa asukkaita päätöksenteossa ja samalla tutustuttaa heitä talojen hallintoon, parantaa tiedonkulkua sekä edistää vuokratalojen kunnossapitoa. Talon omistajan ja asukkaiden toimivalla yhteistyöllä saavutetaan hyvin hoidettu talo, viihtyisä asuinympäristö ja kohtuulliset vuokrat.

Yhtiömme myös etenee kokoustamisesta käytäntöön ja sanoista tekoihin. Viereisessä kuvassa päällystetään Sööpärintie 2:n parkkipaikkaa syksyllä 2019, jotta talon asukkaat säästyvät keväisin ja kesäisin hiekkapölyltä ja syksyisin kuralammikoilta. Samanlainen urakka saatiin valmiiksi syksyllä 2021 myös Petäjäkuja 1:n piha-alueella.

Panostamme kohteiden viihtyisyyten ja ylläpitoon

Ekologisesti kestävä, laadukas ja kohtuuhintainen asuminen vaatii jatkuvia panostuksia, suunnittelua ja kiinteistöjen huolellista ylläpitoa. Niin yhtiön hallituksella, Kauhajoen Asuntojen yhteistyökumppaneilla että eri kiinteistöjen asukkailla on tässä merkittävä roolinsa.

Yhtiö on osa Kauhajoen kaupunkikonsernia ja sen osakkeet sataprosenttisesti Kauhajoen kaupungin omistamia, joten yhtiön hallituksessa kaupungin ja asukkaiden edustajat huolehtivat siitä, että yrityksen toiminta ja sen kehittäminen tukevat myös kaupungin laajempaa strategiaa. Muun muassa lapsiystävällisyys, kestävä kehitys ja toimivien ratkaisujen kehittäminen senioriasumiseen näkyvät yhtiön toiminnan eri yksityiskohdissa sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Tämän lisäksi yhtiö yhteistyökumppaneineen huolehtii siitä, että asuinympäristö on turvallinen sekä viihtyisä, pihat ja rakennukset pysyvät hyvässä kunnossa ja huoneistojen varusteet toimivat odotetusti. Tätä varten suoritetaan säännöllisiä huoltotoimenpiteitä sekä ajoittain suurempiakin remonttiprojekteja. Yhtiön tiimiin kuuluu myös muutama robottiruohonleikkuri, joiden matkamittariin kertyy joka kesä huikeita lukemia niiden pitäessä yhtiön isoimpien kohteiden nurmikot edustavina.

Asuinhuoneiston vuokrausta koskevan lain mukaan vuokralaisen velvollisuuksiin taas kuuluu kaksi tärkeää asiaa: vuokra-asunnon eli oman kodin huolellinen hoito vuokran maksamisen lisäksi. Vahingoista tai puutteista huoneistossa on ilmoitettava vuokranantajalle tai huoltoyhtiölle, jotta vahingot eivät pääse suurenemaan ja asunto pysyy hyvässä kunnossa. Viestintää tarvitaan puolin ja toisin, jotta kaikki osapuolet pysyvät kartalla kiinteistön ja vuokra-asuntojen nykytilasta.

Teemme eri kohteisiin asukkaiden iloksi myös piharemontteja

Työtä kohtuuhintaisen asumisen puolesta Kauhajoella

Jotta valot pysyvät päällä Kauhajoen asunnoissa nyt ja tulevaisuudessa, pyrimme hoitamaan kiinteistöjen ylläpitoa mahdollisimman tehokkaasti ja samalla paikkakunnan palvelutarjonnan sekä yrittäjäverkostot huomioiden. Teemme kaikki yhdessä työtä sen eteen, että asukkaillamme olisi hyvät oltavat ja vuokralla asuminen olisi mukavaa ja vaivatonta. Samalla tehty työ luo edelleen hyvinvointia alueelle pysyvien työpaikkojen, monipuolisen asuntokannan ja jatkuvan palvelukehityksen muodossa.

Kauhajoelle on helppo tulla töihin kauempaakin. Autamme mielellämme myös sellaisia hakijoita, joille kaupunki ei ole ennestään tuttu sopivan asunnon löytämisessä lyhyemmäksi tai pidemmäksi aikaa. Tilaa on isommallekin porukalle ja meillä on kiinteistöjä mm. ihan kaupungin keskustan sydämessä, kivenheiton päässä Aron teollisuuskeskittymästä sekä Kalkunmäen suunnalla, lähellä koulukeskusta ja muita kunnan palveluita.

Hyödyllisiä linkkejä uusille ja vanhoille kauhajokisille:

  • Kauhajoen kaupunki – kaupungin omat sivut (aukeaa uudessa välilehdessä)
  • Visit Suupohja – mitä Kauhajoella voi tehdä? (aukeaa uudessa välilehdessä)
  • HYVAEP eli Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, joka hoitaa alueen terveys- ja sosiaalipalveluita (linkki aukeaa uudessa välilehdessä)

Tervetuloa tutustumaan Suupohjan suureen sydämeen!

Takaisin ylös