Kotikaupunkina Kauhajoki | Kotisi Kauhajoella

Jokirantapuisto on pieni keidas Topeekan varrella.

Kauhajoella on sinulle paljon tarjottavanaan!

Kauhajoki on Suupohjan sydän ja kaupungilla riittää liikennettä niin rannikolta, muualta maakunnasta kuin etelän suunnastakin – eikä yksin koripallopelien aikaan! Tule lomalle, tule töihin, tule viihtymään tai tule viettämään rauhallisia eläkepäiviä… se kaikki onnistuu Kauhajoella!

Kauhajoesta kotipaikkana

Perusarki sujuu Kauhajoella ihan jouhevasti, sillä kaupungista löytyy kaikki tarvittava: ulkoilumahdollisuuksia, marketit ja muut kaupat, terveyspalvelut, harrastustoimintaa sekä säännölliset liikenneyhteydet, mikäli asiaa tulee yhtään kauemmas. Myös itsensä tai läheisten hemmotteluun löytyy ideoita Kauhajoen tarjonnasta.

Asuntokanta Kauhajoella on monimuotoista, maataloista rivi- ja kerrostaloihin. Pilvenpiirtäjiä on kaupunkikuvasta turha etsiä, mutta vanhoja, rakkaudella kunnostettuja kartanoita löytyy kaupungista useampikin ja osa niistä on hyvinkin aktiivisessa majoituskäytössä.

Kävelyretkellä Kauhajoen keskustassa on helppo bongata mm. Sanssinkartano isoine pihoineen.
Sanssinkartano näkyy myös Puistotien puolelta

Arjen helpottamiseksi Kauhajoella operoi myös Kauhajoen Asunnot, tarjoten valmiin paketin palveluita vuokralaisilleen: huoneistoissa on perussetti kodinkoneita ja mm. pihatöistä ja talvikunnossapidosta huolehtii erillinen huoltoyhtiö, joten omaa aikaa jää enemmän. Valmiiksi kalustettuja soluasuntojakin löytyy kevyemmin reissaaville. Kaikki kohteemme ovat myös alle viiden kilometrin päässä ruokamarketeista ja joissakin tapauksissa kauppa on kirjaimellisesti kivenheiton päässä, ilman että heittäjällä tarvitsisi olla kovinkaan paljoa ruista ranteessa.

Seuraavista osioista löydät lisätietoja Kauhajoen tarjonnasta – tervetuloa tutustumaan! Voit hypätä pikalinkeistä suoraan haluamaasi kohtaan.

Pääset palaamaan tähän kohtaan klikkaamalla Takaisin ylös -linkkiä kunkin osion lopussa.

Vietä vapaa-aikaasi rennosti Kauhajoella
Kuvituskuva: Valeriia Miller | Pexels

Vapaa-aika Kauhajoella

Vireä kaupunki on viihtyisä kaupunki. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja elinikäisen oppimisen periaatteet sekä ”kunnossa kaiken ikää” -ajattelu ohjaavat kaupungin palveluiden kehittämistä myös Kauhajoella, ja kaupunki pyrkiikin tukemaan asukkaidensa oppimista, hyvinvointia ja kunnossapysymistä tukevaa liikuntaa ja harrastamista monipuolisesti.

Ota rennosti Kauhajoella
Kuvituskuva: Burst | Pexels

Urheilu ja liikunta

Urheilu on Kauhajoella verissä, eikä menestykseltäkään ole vältytty! Kauhajoella on useita urheiluseuroja ja kirjoa riittää niin joukkuelajien kuin henkilökohtaiseen harjoitteluun painottuvien lajien osalta.

Muun muassa tuetut senioripassit, liikuntaneuvonta, elintapaohjaus ja ohjattu erityisliikunta auttavat kaikenlaisista lähtökohdista aloittavia pysymään aktiivisina kaiken ikää, joten niihin kannattaa tutustua Kauhajoen kaupungin sivuilla.

Koripallo on yksi Kauhajoen tähtilajeja
Kuvituskuva: Spencer Lind | Pexels

Muut harrastukset

Harrastamiseen löytyy runsaasti muitakin mahdollisuuksia, kirjallisuudesta musisointiin ja kädentaitoihin. Tutustua kannattaa rohkeasti mm. Kauhajoen kansalaisopiston, kirjaston ja kuntosalien tarjontaan.

Kädentaidot ovat Kauhajoella arvossaan
Kuvituskuva: Karolina Grabowska | Pexels

Ruoka ja juoma

Suuri osa Kauhajoen ruoka- ja viihderavintoloista sijoittuu Topeeka-Puistotie-välille. Viihtyisiä kahviloita ja epämuodollisempiakin ruokapaikkoja löytyy reilusti. Kesäaikaan eväät voi ottaa vaikka mukaan ja suunnata jokirantapuistoon tai Nummijärvelle piknikille, ja kyllä talviaikaankin kuuma grillimakkara tai kahvikupponen vatsanpohjaa lämmittää. Lounasaikaan Kauhajoella riittää vilskettä, eikä kannata unohtaa mm. Vuoksin opetusravintolaa, joka palvelee rajoitetuin aukioloajoin.

Nauti maistuvasta ruuasta Kauhajoella
Kuvituskuva: Engin Akyurt | Pexels

Majoitusta lomalaisille

Tunnelmallista vapaa-ajan majoitusta löytyy Kauhajoelta eri puolilta kaupunkia. Koripallopelit ja työmatkat tuovat väkeä kaupunkiin eri puolilta maailmaa myös talvisaikaan, ja kesän tullen meno kaupungissa vasta piristyykin, kun tapahtumatuotanto pääsee kunnolla vauhtiin.

Viihdy Kauhajoella vaikka pitempään!
Kuvituskuva: Madison Inouye | Pexels

Hemmottelua ja hyvinvointia

Toisinaan pieni hetki hyvinvointipalveluiden asiantuntijan hellässä huomassa voi rentouttaa kuin viikon loma – tehokasta! Kauhajoella on myös mm. hius- ja kauneusalan koulutusta ja opiskelijat näyttävät mielellään taitonsa oppilaitoksen parturi-kampaamossa hyvinkin edulliseen hintaan laadusta tinkimättä.

Hyvinvoinnin asiantuntijat huolehtivat hemmottelustasi Kauhajoella.
Kuvituskuva: Anete Lusina | Pexels

Nähtävyydet Kauhajoella ja lähialueilla

Kauhajoki on historiansa aikana nähnyt yhtä sun toista – lyhyelläkin keskustakierroksella pääsee tutustumaan helposti niistä merkittävimpiin ja hieman kauempana houkuttelevat mm. Hyypänjokilaakson ja Geoparkien patikointireitit sekä sieni- ja marjametsät. Parissakin metrissä on kilometrin alku, joten voit aloittaa Suupohjan seutuun tutustumisen ihan omaan tahtiin.

Luonnon helmassa Kauhajoella
Kuvituskuva: Johannes Plenio | Pexels

Etkö perusta turistioppaista tai kompasseista? Myös Pokémon Go opettaa suunnistamaan Kauhajoella ja stoppejä pyörittelemällä tutuiksi tulevat kaikki keskeiset nähtävyydet, puistot ja patsaat. Ilmaisen, leikkimielisen sovelluksen löydät ja lataat sovelluskaupoista – lisäksi et tarvitse kuin virta älypuhelimeen ja kävelemiseen soveltuvat kengät. Tervetuloa kaupunkisuunnistuksen uudelle aikakaudelle, ikään katsomatta!

  • Pokémon Go (englanninkielinen sivu, aukeaa uudessa välilehdessä)

[Takaisin ylös]

Esikoulusta korkeakouluun

Harrasta, lue rauhassa - mitä mieleesi juolahtaakaan!
Kuvituskuva: Gabriel Bulz | Pexels

Kouluttautuminen onnistuu Kauhajoella ala-asteelta aina korkea-asteelle asti ja koulutusmahdollisuudet sekä paranevat että monipuolistuvat kansallisen ja kansainvälisen etä- ja monimuoto-opetuksen kehittyessä, jolloin myös työssä oppimista ja työn ohessa opiskelua voi nykyaikana hyödyntää tehokkaasti. Varhaiskasvatuspalvelut auttavat pikkulapsiperheitä yhdistämään perhearjen ja esim. työssäkäynnin toimivaksi kokonaisuudeksi.

Vuokra-asuminen tarjoaa arjen järjestelyihin joustavuutta tilantarpeen ja kalenterin sisällön vaihdellessa. Monet kohteistamme ovat lähellä kouluja eikä asunnon vaihtokaan ole mahdoton ajatus, jos koulutie tuntuu pitkältä muutoin kuin kouluvuosina mitattuna tai jos työpaikka löytyy eri suunnalta.

Esi- ja perusopetus Kauhajoella

Kauhajoki tukee opintien joka askeleella
Kuvituskuva: Oleksandr Pidvalnyi | Pexels

Toisen asteen koulutus Kauhajoella

  • Vuoksi (Suupohjan koulutuskuntayhtymä, aukeaa uudessa ikkunassa)
  • Kauhajoen lukio (aukeaa uudessa ikkunassa)

Vuoksi tarjoaa myös työkaluja räätälöidympään oppisopimusopiskeluun sekä työvoimakoulutuksia ja rekrytointi-, alihankinta- tai maahanmuuttopalveluita. Samoin Kauhajoen Opisto tarjoaa joustavia opintokokonaisuuksia sekä osaamistaan päivittäville, tutkinnosta haaveileville että vain oppimisen ilosta opiskeleville.

Kolmannen asteen koulutus Kauhajoella

Koska Kauhajoella on kysyntää monipuolisesti koulutetuille osaajille, SeAMK Maakuntakorkeakoulu on yhteistyössä paikallisen Vuoksin kanssa järjestänyt Kauhajoella mm. insinööritutkintoon liittyviä polkuopintoja.

Koulutie voi viedä Kauhajoelta mm. insinööriopintoihin.
Kuvituskuva: This is Engineering | Pexels

[Takaisin ylös]

Töihin Kauhajoelle

Kauhajoella on paljon pk-yrittäjiä ja yrittäjähenkisille tekijöille löytyy paljon asiantuntevia tsemppaajia mm. kaupungin elinkeinotoimen toimistolta ja Suupohjan kehittämisyhdistyksestä sekä alueen yrittäjäverkostoista. Tietysti myös uusia työntekijöitä ja tekemisen meininkiä tarvitaan, sillä harva yritys pyörii ja kasvaa täysin yhden ihmisen työpanoksen varassa. Yhteistyö on voimaa!

Työtä riittää tekeville Kauhajoella
Kuvituskuva: Burst | Pexels

Yrityspalveluista Kauhajoella:

Muun muassa uutta yritystä perustaessa tai yrityksen kehittämisen tullessa ajankohtaiseksi – ja koskapa se ei olisi – kannattaa tutustua eri tahoihin ja punnita eri tukimahdollisuuksia! Eri toimijat osaavat auttaa mahdollisesti tarvittavien paperihommien kanssa ja neuvoa tilanteen mukaan myös muiden osaajien puheille. Menestyvät paikalliset yritykset ovat nimittäin kaikkien kauhajokisten etu.

Kauhajoen yrityksissä riittää työtä tekijöille
Kuvituskuva: José Vicente Borrás | Pexels

Palveluita työntekijöille ja -hakijoille:

Vuokra-asuminen on matalan kynnyksen tapa tutustua kaupunkiin ja sen alueisiin esimerkiksi töiden perässä muuttaessasi. Se sopii sekä lyhyempää pätkää tekeville keikkatyöläisille että ankkurin alueelle pysyvästi laskeville. Vuokralla asuminen on myös vaivatonta, sillä asumiskustannukset ovat hyvin ennakoitavissa ja arkisena talviaamuna pihaa ei tarvitse kolata lumesta auton ikkunoiden rapsuttelun jälkeen, vaan kiinteistöhuolto kurvaa tarpeen tullen luomaan lumia ja hiekoittamaan kulkuväylät.

[Takaisin ylös]

Kotiseututietoa tuleville ja nykyisille asukkaille

Rentoudu Kauhajoen rauhassa
Kuvituskuva: Anastasia Lashkevich | Pexels

Kauhajoki on maantieteensä, historiansa ja asukkaidensa ajan mittaan muovaama – toki menneiden aikojen ratkaisuja päivitetään nykypäivään aina soveltuvin osin. Kuinka paljon sinä tiedät omasta asuinalueestasi?

Aronkylä

Aronkylän alue on kahden mutkittelevan joen halkoma: sekä Kainastonjoki että Ikkelänjoki kulkevat Aronkylän läpi. Aronkylästä ovat ponnistaneet useat kauhajokiset kaupan ja teollisuuden menestystarinat ja kumijaloilla seututeiden risteyksestä pääsee kulkemaan minne tahansa, tietysti turvallisesti ja omanarvontuntoisia hirviä varoen. Lähikoulu ja päiväkoti helpottavat lapsiperheiden kuljetusrumbaa, vaikka Aronkylän ollessa kyseessä pitäisi ehkä puhua sambasta.

Aronkylää talviasussaan voi ihailla vaikka kävelylenkillä.
Talvista peltomaisemaa Aronkylän ja Toivakan välillä

Filppula

Filppula on puistojen täplittämä ja peltojen rajaama asuinalue Kauhajoen keskustan naapurissa, missä jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden kelpaa kulkea – isompien teiden eli Rekitien ja Topeekan vierellä kulkee nimittäin ympärivuotisesti kunnossapidetty kevyen liikenteen väylä. Supermarketit ja muut liikkeet ovat lähellä, joten kauppaan ei tarvitse erikseen vaeltaa. Pidemmille kävelyretkille pääsee kuitenkin halutessaan esimerkiksi Talvitien tai Savikyläntien kautta. Kiinteistöjen pihat ovat isoja ja lisää tilaa rennompaan oleiluun löytyy kaupungin puistoista. Filppulan naapurista, Topeekan varrelta, löytyy myös yksi Kauhajoen X-sukupolven ja vanhimpien millenniaalien muistojen legendaarisimmista maamerkeistä, Kauhajoen Kasino.

Filppulan kohteista Tiililäntien asunnot ovat kaikista lähimpänä keskustan palveluita ja kauppoja.
Kauppakeskuksiin pääsee kävelemään Tiililäntieltä noin parissa minuutissa.

Keskusta

Kauhajoen ydinkeskusta on keskittynyt jonkin matkaa samansuuntaisesti kulkevien pääkatujen, eli Topeekan ja Puistotien varsille. Kunnalliset palvelut löytyvät pääosin pätkän toisesta päästä, ja päivittäistavarakaupat pätkän vastakkaisesta päästä. Näiden väliltä löytyy valloittavia kahviloita, pienempiä kivijalkakauppoja, puistoja ja nähtävyyksiä, joten lyhyenkin lenkin tekemällä ehtii nähdä paljon. Koukata kannattaa myös Virkun puistoon Topeekan takana, sillä jokirannassa veden äärellä piipahtaminen rauhoittaa säällä kuin säällä. Urheilukeskus ja virkistysuimala löytyvätkin sitten aivan puiston naapurista.

Jokirantapuisto ulkoilumahdollisuuksineen on yksi Kauhajoen keskustan helmistä.
Kauhajoen myös Virkun puistona tunnettu jokirantapuisto ilta-auringossa

Neva-Kokko

Suosta pelloksi, pellosta asuinalueeksi – siinä Neva-Kokon suppea historia; lisää kannattaa lukea digitaalisista Kotiseutu tutuksi -oppaista. Aninkujaan ja keskustaan toisessa päässä rajautuva alue on lähellä Kauhajoen koulukeskusta, ja alue onkin ollut lapsiperheiden suosiossa jo pitkään. Myös Vuoksi ja sen erillisellä kampuksella luonnonvara-alan osaajia kouluttava maatalousoppilaitos ovat lähellä, joten alueen asukkaista löytyy paljon opiskelijoitakin. Lisäksi Teknologiakeskus Logistian yhteyteen on muotoutunut pienimuotoinen Kauhajoen teollisuusalue 2.0, joka esim. Yrjöntieltä katsottuna on melkein nurkan takana.

Kauhajoella riittää opiskelumahdollisuuksia mm. Vuoksi-koulutuskeskuksessa.
Peltoja Vuoksin vieressä

Koivisto-Kokko

Omakotitalo- ja rivitalovaltainen Koivisto-Kokko on aavistuksen verran lähempänä keskustaa kuin Kalkunmäki ja Eeliksentieltä pääsee oikaisemaan suoraan koulukeskukseen. Lisäksi Hakasivuntien alusta on helppo kurvata Päntäneen suuntaan. Liikkumisen helppous ulottuu tämän ohella myös ulkoilumahdollisuuksiin, sillä Hakasivuntietä pitkin toiseen suuntaan jatkaessaan pääsee muun muassa Hooparankorven lenkkipoluille.

Koivisto-Kokko on Kalkunmäen naapurissa ja mahdollisuuksia ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen on paljon.
Kauhajoella luonto on aina lähellä

Kalkunmäki

Kalkunmäkeä halkova Hakasivuntie lähtee Päntäneentieltä ylämäkeen ja se laskettelee Metsokujan jälkeen mäkeä alas kohti Mäkikylän peltoja, päättyen Mäensivuntiehen. Ennen alueen rakentamista Kalkunmäkeä on peittänyt korpimetsä, ja tästä muistuttamassa on edelleen Hooparankorven ulkoilualue. Nykyisin alueella on sekä omakoti-, rivitalo- että luhtitaloja ja ulkoilumahdollisuuksia löytyy ihan lähimaastostakin kesät talvet. Kauppaan pääsee autolla tai pyörällä – atleettisimmat vaikka kävellen. Kuitenkin myös kaupungin tilauspohjalta toimiva asiointiliikenne avustaa liikkumisessa.

Hakasivuntie Kalkunmäessä talvisena päivänä
Hakasivuntie jatkuu pitkälle Metsokujan jälkeen, mutta vain yksityistienä

[Takaisin ylös]

Kaikki, mitä olet koskaan halunnut tietää Kauhajoesta ja enemmän!

Kauhajoki tutuksi – sivusto on Kauhajoki-Seura ry:n tuottama digitaalinen kotiseututietopankki, mistä löydät kirjoja, valokuvia, videoita ja karttoja sähköiseen muotoon taltioituna. Aineistoa on runsaasi mm. Kauhajoen historiasta, luonnosta, elinkeinoista, rakennuksista, murteesta, urheiluseuroista ja kansantarinoista. Pistokokeita ei kukaan tule materiaalista pitämään, joten siihen voi tutustua kaikessa rauhassa ihan omaksi ilokseen.

Aivan kaikesta perinteikäs kotiseutuyhdistyskään ei ole ehtinyt kirjoittamaan, mutta materiaalia karttuu tasaiseen tahtiin. Jos sinulla on kuitenkin kysyttävää asumisesta tai asunnonetsinnästä Kauhajoella, ota yhteyttä asiakaspalveluumme! Yhteystiedot löydät tältä sivultamme.

Vapaat vuokra-asunnot löytyvät vapaiden asuntojen listasta ja tietoa niiden vuokraamisesta saa toimistoltamme.

[Takaisin ylös]