Kategoriat
Ajanviete ja harrastukset Asumisviihtyvyys Asumisvinkit Oppaat Säästövinkit Yleinen

10 testattua arkiniksiä siivoamista inhoaville

Kymmenen hyvää niksiä arkisiivoukseen niille, jotka inhoavat siivoamista
Kuvituskuva: Shvets Production | Pexels

Tätä juttua ei ole kirjoitettu oman elämänsä mariekondoille, jotka järjestävät sukat värisävyn mukaan siisteihin paketteihin ja metsästävät säälimättä kutsumattomia hämähäkinseittejä sisäkaton nurkista. He tuskin joutuisivat siirtelemään pyykkikasoja tuoleilta tai poimimaan mukeja olohuoneen ikkunalaudalta sisustuslehden kuvaajan pölähtäessä yllättäen paikalle.

Ehei, tämä on omistettu niille kuolevaisille, joille siivoaminen on toisinto Päiväni murmelina -elokuvasta ja sitä tehdään vain pakon vaatiessa ja pitkin hampain. Miten siitä saataisiin edes hieman vähemmän epämiellyttävää? No, meillä olisi pari vinkkiä…

Siivoamisessa vähemmän voi olla myös vähän enemmän kuin paljon
Kuvituskuva: Andrea Piacquadio | Pexels

Stressittömämpää arkea

Olemme koonneet tähän kymmenen niksiä, jotka oikeasti tekevät vuokra-asunnon siivoamisesta hieman siedettävämpää. Materiaalina on käytetty käytännön havaintoja, kokemuksen syvää rintaääntä sekä nettiniksejä, joista on poistettu ylenpalttinen mainostaminen ja häiritsevät mainoslinkit. Pääosin askareiden lomassa venytetään senttiä, mutta muutamia strategisia hankintoja on silti suositeltu silmälläpidettäväksi hyvän tarjouksen osuessa kohdalle.

Pikalinkit, jotka löydät alta, auttavat sinua hyppäämään eri kohtiin artikkelia.

Takaisin ylös -linkit eri kappaleiden lopussa palaavat tähän kohtaan.

Hoidetaan siis tärkeimmät ensin, tomuhuiskan ehtii hankkia sitten joskus myöhemmin… ehkä!

Ei pölyhuiskia, ei hopeiden kiillotusta – siivousniksejä tavallisille ihmisille
99.9 % pölyhuiskavapaat vinkit siivoamista inhoaville.
Kuvituskuva: Karolina Grabowska | Pexels

1. Riko henkilökohtainen ennätyksesi

Pelillistä siivoaminen, sillä aivojen luonnollinen dopamiinivyöry palkitsee ja motivoi kummasti! Kaiva munakello keittiön perältä tai aseta ajastin kännykään ja katso, kuinka paljon saat siivottua kymmenessä minuutissa. Vielä paremman työtahdin saat, kun kuvittelet yllätysvieraiden olevan 10 minuutin kuluttua ovella – mitä siivoaisit ensin?

Optimoinnissa ei ole mitään pahaa. Valikoi askareet, joilla saat eniten näkyviä tuloksia mahdollisimman nopeasti. Petaa sänky, heitä pyykit koriin, pölyt pois nurkista, tiskit koneeseen tai lavuaariin likoamaan…. kun kymmenen minuuttia on kulunut, voit onnitella itseäsi ja suunnitella parantavasi tulostasi seuraavana päivänä. Ehkä huomenna ehdit pyyhkiä pölyt ainakin yhden hyllyn reunasta? Vähitellen asunto alkaakin olla kummasti siistimpi joka päivä.

Minisiivous on täysin käypä vaihtoehto suursiivoukselle
Kuvituskuva: Cottonbro | Pexels

Takaisin ylös

2. Järjestyksen jättiläinen

Etsi kaapista tai osta rulla/nippu pakasterasioiden merkitsemiseen tarkoitettuja pikku tarroja sekä tussi tai kuulakärkikynä ja käytä tarvikkeita hyllyjen merkitsemiseen. Fiinimpiäkin toki voi toki käyttää.

  • Vaikka lautasten ja lasien laittaminen paikoilleen ei olekaan rakettitiedettä, astiakaapin läpi käymällä pääsee hyvin alkuun.
  • Kuiva-ainekaapista on hyvä jatkaa – kun kaikelle on paikkansa, pysyy helpommin kärryillä myös siitä, mitä kaapissa jo on ja mitä pitäisi tuoda kaupasta.
  • Kylpyhuoneen kaappi, siivouskaappi, liinavaatekaappi ja vaatekaappi… yksi kerrallaan ne muuttuvat selkeämmiksi ja siistimmiksi.

Pikkuhiljaa tavarat myös löytävät paikoilleen helpommin, sillä niiden laittaminen väärään paikkaan vain alkaa tuntua… väärältä. Uuden järjestelmän kiteyttäminen myös kanssaeläjille on helppoa, kun apuna on joukko merkintöjä ympäri taloa. Pienet lapsetkin saavat aika nopeasti juonenpäästä kiinni.

Näytä sekasorrolle kaapin paikka… ja tavaroiden
Kuvituskuva: Maria Orlova | Pexels

Vinkki edistyneemmille:

Jos jollekin tavaralle ei meinaa löytyä hyvää paikkaa, vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi: joko säilytystilaa pitää lisätä, jolloin tavaralle saadaan oma paikka, tai sitten tavara saa lähteä. Kumpi tuntuu helpommalta? Marie Kondon kuuluisa peukalosääntö konmaritukseen on yksi kysymys: kun katsot tavaraa, säkenöikö se iloa? Jos tavarasta luopuminen ei purista sydänjuuria millään tavalla, on siitä luopuminen luultavasti ok. Etenkin, jos et muista, koska siihen päin on viimeksi tullut edes katsottua.

Botniaroskin taulukko asioiden hävittämisestä löytyy täältä (linkki aukeaa uudessa välilehdessä): lahjoita tai kierrätä mitä voit ja lajittele loput tavarat jäteastioihin. Muista, että vaarallista tai isompaa jätettä kuten huonekaluja ei saa jättää roskakatoksen liepeille, vaan ne pitää omin toimin tai naapuriavun voimalla toimittaa Aronkylän hyötykäyttöasemalle sen aukioloaikoina. Hylätyt tavarat eivät nimittäin säkenöi iloa roskakatoksessakaan.

Huomaa:

Mikäli olet Kauhajoen Asuntojen vuokralainen ja sinulla olisi hävitettäviä huonekaluja mutta ei autoa eikä naapurikaan ole lupautunut auttamaan, ota yhteyttä toimistoon, niin voimme järjestää huoltoyhtiön viemään huonekalut pois sopivana ajankohtana. Muista kuitenkin, että olet velvollinen maksamaan omasta pussistasi kuljetuskulut sekä hyötykäyttöaseman mahdolliset käsittelymaksut; polttoaine on nykyään sen verran arvokasta. Botniaroskin hinnaston löydät tästä (linkki aukeaa uudessa välilehdessä). Kuljetusmaksu riippuu tavaran määrästä ja käytetystä ajasta. Tiedustele hinta-arviota ennakkoon kuljetusta sovittaessa, niin yllätyksiltä vältytään ja budjetointi onnistuu helpommin.

Takaisin ylös

3. Pidä vihollisesi lähellä ja siivoustavarasi vielä lähempänä

Joka kodin siivoustarvikkeet saa pikkurahallakin
Kuvituskuva: Victoria Emerson | Pexels

Jos siivoaminen ei maistu, poista hommasta ainakin kaikki ylimääräiset vaiheet – kuten siivouskaapin kaivelu ja tavaroiden kuljettaminen ympäri taloa. Vanha Sun Tzun sananlasku ”pidä ystäväsi lähellä mutta vihollisesi vielä lähempänä” tarjoaa viisautta myös arkeen.

  • Pyhitä joka huoneesta hylly juuri sen huoneen siivoamiseen tarvittaville tavaroille ja varaa kaikkiin huoneisiin myös jonkinlainen roskakori: olohuoneessa tai makuuhuoneessa heti käyttövalmiit biohajoavat pikapuhdistusliinat ovat käteviä pölyjen ja vaikka pienten kahvitahrojen pyyhkimiseen pöydältä ja rätin voi sitten laittaa roskiin saman tien.
  • Keittiön puolella suihkutettava puhdistusaine lieden siivoamiseen sekä kaksipuolinen, karhea puhdistussieni saavat aikaan puhdasta jälkeä. Sienen pehmoisemmalla puolella saa sitten huuhtaisun jälkeen pyyhittyä myös aremmat pinnat. Ihmesieni on salainen ase pinttynyttä likaa vastaan, pelkkä vesi riittää sen kanssa.
  • Kylpyhuoneessa siivoustavarat kannattaa pitää WC-pöntön vieressä, koska siivoustarve on suurinta sen lähistöllä. Harja, WC-puhdistusaine ja kalkkitahroja peileistä ja kaakeleista poistava puhdistusaine tai lasille sopivat puhdistusliinat riittävät jo pitkälle.
  • Eteisessä ehdottomia ovat tarraharja sekä rikkalapio ja -harja. Jos et halua pyyhkiä lattiaa jatkuvasti, investoi pariin edulliseen kurakaukaloon. Etenkin talvisaikaan ne pelastavat päivän – kun laitat sellaiset kenkähyllyjen alle tai heti oven viereen, kurat ja lumen sulamisvedet kengistä pysyvät kaukalossa.
Pysäytä sorat ja hiekat jo kynnykselle, pidä eteisessä rikkalapio ja harja sekä kurakaukalo.
Kuvituskuva: Cottonbro | Pexels

Takaisin ylös

4. Investoi rikkaimuriin

Jo ajatus ison imurin kaapista kaivamisesta ja vapaan pistorasian etsimisestä saa monet siivousta inhoavat epätoivoon. Pääset vähemmällä, kun investoit muutaman kympin rikkaimuriin: se vie vähemmän tilaa eikä edellytä taistelua johtojen kanssa. Vaikka työergonomia ei parasta A-luokkaa olekaan ilman lisäsuuttimia ja muita vimpaimia, perusmallillakin saa nurkat imuroitua vähällä vaivalla eikä hommaan ole tarkoituskaan käyttää aikaa kuin pari minuuttia.

Pidä silmällä markettien ja kodinkoneliikkeiden tarjouksia ja nappaa edukas imuri sopivan tilaisuuden tullen. Muista vain pitää imuri latingissa ja tyhjentää rikkasäiliö roskikseen aina silloin tällöin. Keittiö on luultavasti paras paikka rikkaimurin latausalustalle, sillä siellä lattialle tahtoo putoilla milloin mitäkin. Pölykoirat varokoot tassujaan!

Imuroimisen ei tarvitse olla tuskallista
Kuvituskuva: Liliana Drew | Pexels

Takaisin ylös

5. Ekoile omat puhdistusaineet keittiötavarasta

Jos voimakkaiden pesuaineiden hankkiminen ei innosta (tai ne ovat päässeet loppumaan), katso löytyisikö kaapeistasi muutamaa tyhjää suihkepulloa sekä ruokasoodaa tai edes jonkinlaista etikkaa… siirappimainen balsamico poislukien, ellet halua lisää siivottavaa. Tiskiainepullon pohjalle jääneellä pesuaineellakin pääsee tiukan paikan tullen aika pitkälle. Vesitilkalla pohjan rippeistä saa nimittäin vielä paljon irti, jos vanhaa kansaa on uskominen. Ja miksipä ei olisi?

Vaikka elintarvikekäyttöön tarkoitetut aineet ovat hieman miedompia kuin teolliset tehopesut, on niissä silti ytyä, joten suosittelemme siivotessa kaveriksi kumihanskoja.

  • Korvaa lasinpesuaine puolet-ja-puolet-sekoituksella lämmintä vettä ja etikkaa.
  • Yleispesuaineen korvikkeeksi voit sekoittaa lämmintä vettä, neljäsosakupillisen etikkaa ja muutaman tipan käsitiskiainetta.
  • Lattiakaivon puhdistukseen käy yksi desi ruokasoodaa ja puolitoista desiä etikkaa, nimenomaan mainitussa järjestyksessä. Kun raivoisa sihinä lakkaa, kaada perään kuumaa vettä. Putkistosi kiittää.
  • Kotitekoisten ekopuhdistusaineiden ohjeita kotikokeille/-kemisteille löytyy paljon myös suomeksi (linkki aukeaa uudessa välilehdessä).

Mikäli innostut luonnonmukaisista siivousaineista, kannattaa kauppalistalle seuraavalla markettireissulla laittaa ainakin jättikoon purkit väkiviinaetikkaa ja ruokasoodaa.

Puhdasta tulee vähälläkin vaivalla
Kuvituskuva: Andrea Piacquadio | Pexels

Takaisin ylös

6. Vähennä taiteilua

Ensin alkuun: tässä kohdassa ei oteta kantaa kenenkään taideharrastukseen, joten pulssi saa rauhassa tasaantua. Itse asiasssa kannustamme kaikkia kauhajokisia harrastamaan mieleisiään asioita… paitsi luovaa kotitalousakrobatiaa. Siltä kun voidaan välttyä vielä suhteellisen helpostikin.

Pidä korkealla (ja matalalla) säilytettävät irtotavarat laatikoissa. Metodia voidaan suositella etenkin sekalaisille pakastepusseille, keittiöön kertyville muovirasioille, keittiön piensähkötyökaluille (sauvasekoittimet osineen, vatkaimet ynnä muut) sekä leivontavälineille. Myös siivousainepullot kannattaa pitää yhdessä laatikossa, tiskivadissa tai vaikka ämpärissä. Kannelliset, pinottavat laatikot ovat tietysti käytännöllisimpiä.

On helpompaa nostaa koko komeus hyllyltä, käydä se läpi ja poimia tarvittu tavara sieltä kuin tasapainoilla emännänjatkoksella penkomassa ylähyllyn perimmäiseen nurkkaan muodostunutta tavarakekoa tai kumarrella puoliksi keittiön alakaapin sisällä kaivattua uunivuokaa tai pesuainepulloa etsien. Laatikko tavaroineen myös liukuu helpommin paikoilleen käytön jälkeen. Luultavasti myös työterveys- tai terveyskeskuslääkärisi kiittää sinua fiksusta valinnasta.

Tee elämästäsi helpompaa, laita irtotavara laatikkoon.
Kuvituskuva: Dziana Hasanbekava | Pexels

Gallup: Montako ”miljoonalaatikkoa” täynnä avaimia, muistilappuja, sekatavaraa, nappeja ja muttereita kodistasi löytyy?

  • a) 0
  • b) 1
  • c) Joka huoneella on omansa

Nollan miljoonalaatikon kotitalous on arjen mittareilla aika kova saavutus, mutta kukin tyylillään!

Takaisin ylös

7. Älä murehdi murusia

Monissa vanhemmissa asunnoissa on keittiön kaappien ja vetolaatikoiden lisäksi keittiötasoon sisäänrakennettu leikkuulauta… toisinaan toinenkin. Niistä etenkin ritilämallisen leikkuulaudan käytännöllisyys nykyaikana voidaan ansiokkaasti kyseenalaistaa… mutta kunnes niistä päästään lopullisesti eroon remonttien myötä, ne pitää joskus myös siivota.

Junaile ritilämallisen leikkuulaudan alle silikoninen leivin”paperi”, ohut muovinen leikkuulauta tai puhdas astiapyyhe. Ne saa säännöllisin väliajoin vedettyä pois ja pudisteltua roskikseen ennen kuin nokka on ehtinyt edes tuhisemaan. (Eipä leipälaudan alustan pyyhkiminenkään kauaa kestä, mutta jokainen sekunti on kallis.)

Takaisin ylös

8. Säästä itseäsi: hanki hiussieppari

Lattiakaivon ritilän alle asetettavat kertakäyttöiset hiussiepparit ovat hyödyllisyydessään miltei painonsa arvoiset kultaa, eivätkä ne kaupan kassallakaan paljoa paina. Työnsä hyvin tehneen hiussiepparin heittäminen roskiin saaliineen kaikkineen on nimittäin huomattavasti vähemmän epämiellyttävää kuin tukosten kaivelu syvemmältä putkistosta. Asunnon asukkaiden hiusten pituus on suoraan verrannollinen siihen, kuinka mahtavaksi mainittu keksintö kotitaloudessa ja huoltoyhtiössä koetaan.

Takaisin ylös

9. Pidä useimmin käytetyt vaatteet henkarissa rekkitangolla

Pikapesu säästää pyykkääjän aikaa johonkin mukavampaan.
Kuvituskuva: Sarah Chai | Pexels

Kun olet pessyt pyykkiä, ripusta puhtaat vaatteet kuivumaan henkareille ja laita sitten henkarit kuivauskaappiin tai narulle kuivumaan. Neuleet ja alusvaatteet pois lukien tämä niksi käy käytännössä kaikille vaatteille eivätkä tekokuituvaatteet sähköisty kuten rumpukuivurissa. Raskaammat vaatteet pysyvät kosteanakin kiltisti henkarissa parilla strategisesti sijoitellulla pyykkipojalla. Kuivat vaatteet kulkeutuvatkin sitten vaatekaappiin ilman lisävaiheita.

Lisävinkit:

  • Pikaohjelmalla säästät sekä aikaa että arkivaatteita. Jos et varsinaisesti pyöri kuralammikoissa eli vaatteet ovat suhteellisen puhtaat mutta eivät enää tuulettamalla raikastu, pikaohjelma haalealla vedellä luultavasti riittää niiden pesuun.
  • Neuleiden ja pitkien housujen kääntäminen ympäri ennen pesua ja taas toisin päin pesun jälkeen voi tuntua hieman työläältä, mutta se säästää etenkin neulosten ”julkisivua” pesussa eli ne pysyvät siistinä pitempään.
  • Sukkien ja alusvaatteiden peseminen pyykkipussissa taas takaa sen, että sinulla on pesunkin jälkeen parillinen määrä sukkia. Villasukat kannattaa pestä nurin päin käännettynä, ks. yllä.
Vaatteet kuivuvat nopeasti henkarissakin ja tilan pyykkinarulla saa käytettyä tehokkaammin
Kuvituskuva: Teona Swift | Pexels
Vaatekaapin voi pelastaa kaaokselta mm. rekkitangoilla ja henkareilla
Kuvituskuva: Sorapong Chaipanya | Pexels

Takaisin ylös

10. Tyhjennä roskikset roskapussirulla kainalossasi

Tee kierros ympäri taloa ja tyhjennä roskakorit sekä kierrätysroskikset. Kuljettamalla mukanasi roskapussirullaa saat vaihdettua pussin täysiin roskakoreihin saman tien ja saat myös nopeasti otettua kopin, jos jokin pusseista meinaa revetä matkalla roskakatokseen. Kierroksen päätteeksi voit palauttaa rullan sinne, missä roskapussirullat asunnossasi asuvat.

Takaisin ylös

Oho, näillä vinkeillähän puhdasta tulee melkein vahingossa!

Osalle vinkeistä lienee turha anoa Marttaliiton hyväksyntää. Ehkä hekin silti ajattelisivat, että ajatus on tärkein – emme uskaltaneet kysyä. Jos siivoaminen taitolajina kuitenkin alkaa kiinnostaa, kaupunginkirjaston kotitalouskirjoista ja Marttojen nettisivuilta löytyy runsaasti sekä taloudellisia että hyödyllisiä vinkkejä (linkki aukeaa uudessa välilehdessä), joilla siivoustyön pioneeri ylenee alokastasolta vähintäänkin korpraaliksi. Tarjolla on myös ihan ammattilaistason koulutustakin eri oppilaitoksissa, jos siivouskärpänen oikein puraisee.

Pienellä panostuksella siivoaminen alkaa sujua kuin huomaamatta
Kuvituskuva: Rodnae Productions | Pexels

Sekin on tosin mahdollista, että siivouskärpäsen purressa suuri osa väestä kaivaa opinto-oppaan sijaan kaapista lähinnä Raidia ja jatkaa aika lailla entiseen malliin. Ei siinäkään mitään, pienehkö parannuskin on aina kotiin päin.

Toivomme niksien helpottavan arkea ja saavan luovuuden kukkimaan. Löysitkö listalta niksin, jota ajattelit kokeilla? Mikä olisi sinun oma niksiehdotuksesi listalle? Voit laittaa palautetta Facebookiin tai ihan vaikka toimiston sähköpostiin.

Toivotamme hieman mukavampia siivoushetkiä kaikille!

Vaihe 1 – etsi tavaroille paikat ja pidä kiinni niistä
Kuvituskuva: Andrea Piacquadio | Pexels

Takaisin ylös

Kirjoittanut Kauhajoen Asunnot

Tule löytämään kotisi Kauhajoelta, meillä on kaupungin suurin valikoima vuokra-asuntoja! Olemme kokonaan kaupungin omistama, turvallinen ja luotettava vuokranantaja.