Kategoriat
Asumisviihtyvyys Vuodenajat Yleinen

Pakkaamme vuoden 2021 muistojen muuttolaatikkoon

Vuosi 2021 ei ole ollut yksinomaan ilotulitusta, mutta valopilkkuja löytyy varmasti
Kuvituskuvan pohjana olleen kuvan ottaja: Designecologist | Pexels

Mitä muistat vuodesta 2021? Näin jälkiviisaana se ei ehkä ollut ihan yhtä suurta ilotulitusta kuin vuoden 2020 jälkeen sopi toivoa, mutta kuopista ja töyssyistä huolimatta suunta on ollut hissukseen parempaan päin. Ennen kuin otamme suunnan kohti uutta vuotta 2022, tarkastelemme tässä, mitä kaikkea kuluneen vuoden aikana saatiinkaan aikaan ja mitä siitä oikein jäi mieleen – tule mukaan muistelemaan!

Mitä Kauhajoen Asuntojen vuoteen 2021 kuului?

Kauhajoen Asuntojen mappirivit ovat aina joulukuussa aika pitkiä
Kuvituskuva: Andrea Piacquadio | Pexels

Vuoden 2021 mappeja selataan vielä jonkin aikaa tilinpäätöksen yhteydessä samalla, kun vuoden 2022 mapit odottavat jo hyllyssä ensimmäisiä arkkejaan. Kauhajoen Asunnot on vuoden aikana tehnyt hommia digitalisaation eteen, jotta toimiston paperimassoja saadaan vähennettyä. Järjestelmien hiomiseen menee kuitenkin vielä aikaa ja tulostimille löytyy toimistossa edelleen käyttöä.

Tässä mennyt vuosi pähkinänkuoressa – voit siirtyä lukemaan lisää eri aihepiireistä klikkaamalla alla oleviin pikalinkkeihin.

Kappaleiden lopussa olevat Takaisin ylös -linkit palauttavat sinut tähän kohtaan.

154 uutta vuokrasopimusta

Muutto on iso operaatio, johon kannattaa valmistautua huolella
Kuvituskuva: Ketut Subiyanto | Pexels

Vuoden kiireisin muuttokuukausi oli heinäkuu, jolloin saatiin yhteensä 33 uutta vuokralaista. Hiljaisinta taas oli lokakuussa, jolloin vain 9 vuokralaista vaihtoi asuinpaikkaa. Ehkä ikävän harmaa ja sateinen sää vaikutti asiaan? Kukapa sitä tykkäisi muuttolaatikoita kantaa kaatosateessa. Muuttotahti saikin taas uutta vauhtia kelien kylmetessä tänä vuonna etuajassa – marraskuussa, vesisateen vaihduttua lumeen, yhteensä 20 vuokralaista löysi uuden kodin Kauhajoen Asuntojen valikoimasta.

Huoneistomäärältään suurimpia kohteita ovat Sööpärintie 2 ja Yrjöntie 5, jotka erottuivat myös suosituimpien kohteiden listalla – ylivoimainen enemmistö uusista asukkaista sijoittui näihin kahteen kohteeseen. Uusia asukkaita riitti silti moneen muuhunkin kohteeseen; näistä esimerkkeinä mm. Yrjöntie 10, Petäjäkuja 1 sekä Prännärintie 16 ja 18.

Toisaalta myös vuokralaisten pysyvyys ja viihtyvyys ovat tärkeitä tavoitteita Kauhajoen Asunnoille ja muun muassa Jaakontie 1, Jaakontie 3 sekä Aarnenkuja 3 erottuvat joukosta sillä, että asukkaat viihtyvät siellä pitkän aikaa sinne muutettuaan.

Näin vuodenvaihteessa vapaita asuntoja on jonkin verran – isohkoja kaksioita riittää ja osassa niistä on myös sauna. Yksiöt tapaavat mennä hieman nopeammin, joten jos uusi asunto on kiikarissa, asialla kannattaa olla hyvissä ajoin.

[Takaisin ylös]

Melkein 2 000 huoltokeikkaa

Avux-ohjelmistosta löytyy tiedot kaikista vuoden huoltokeikoista
Sekalaiset tehtävät olivat isoin tehtäväryhmä, kakkonen oli LVI-työt ja jaetulla kolmossijalla olivat autohallien puhdistus sekä tiedotteiden ja muun postin jako

Keikkalista on pitkä, joten infoähkyn välttämiseksi sitä on ehkä helpointa tarkastella Excelin piirakkamuodossa. Jos 1 899 keikkaa suhteuttaa isoon kuvaan, tarkoittaa lukema sitä, että kirjoitushetkeen eli 13.12. mennessä keikkoja oli ollut suunnilleen viisi päivässä, joka päivä, eli myös viikonloput mukaan lukien. Toki keskiarvo ei kerro mitään keikkojen todellisesta hajonnasta ja ”sesonkikeikkoja” kuten mittarinlukua tai talvikunnossapitoa voi olla kerralla enemmän hiljaisempien kausien jälkeen.

Muina poimintoina keikkalistalta löytyy muun muassa 93 päivystystyötä, 89 lampunvaihtoa (joissakin asunnoissa kun on kiinteät valaisimet verkkovirtaan kytkettyjen palohälyttimien lisäksi), 56 kiinteän kalusteen vaihtoa, 46 ovenavausta avaimensa unohtaneille, 20 pikafiksauksen tyyppistä huoneistokorjausta sekä 10 viemärinavausta. Hommaa siis riittää, joten tässä vaiheessa vuotta on syytä nostaa hattua myös huoltoyhtiön porukalle: te jaksatte päivystää 24/7 arkena ja pyhänä, suuret kiitokset siitä!

Seinien maalaus on helppo tapa päivittää asunnon ilmettä asukkaan vaihtuessa.
Kuvituskuva: Blue Bird | Pexels

Kun muistelee, kuinka monta kohdetta Kauhajoen Asunnoilla on (luku on neljänsadan tuntumassa), tuntuu keikkojen määrä yhtäkkiä jopa pieneltä. On mukava tietää, että suurimmalla osalla asukkaista elämä vuokra-asunnossa sujuu ilman kummempia mutkia matkassa ja jos jotain yllättävää ilmaantuu, huoltoyhtiö käy korjaamassa asian niin pian kuin mahdollista. Kannattaa siis pirauttaa päivystykseen, jos tilanne yhtään mietityttää. Vuoden 2021 datan perusteella keskimääräinen viive ilmoituksen tekemisen ja keikan tehtäväksi ottamisen välillä oli noin 20 minuuttia.

Ratkottiinpa tässä vielä 15.12. vikailmoitusta ihan isännöitsijän voiminkin. Paikallisissa verkostoissa on voimaa, sillä Yrjöntie 10 sai vikaantuneeseen lämmityspatteriston kiertovesipumppuun varaosan heti saman illan aikana ilmoituksen saapumisesta. Aikaa kuluikin eniten siihen, että Kauhajoen varastoista loppunut varaosa piti käydä poimimassa kyytiin Kankaanpäästä ja sitten körötellä takaisin. Ehkä tulevaisuuden varaosat viilettävät pitkin Etelä-Pohjanmaan taivaita dronekyydillä, mutta vielä tässä vaiheessa ne liikkuvat tiukan paikan tullen saksalaisen auto-osaamisen voimalla.

[Takaisin ylös]

Uutta ilmettä pihoihin

Kuvassa lapioidaan tilaa istutuksille
Kuvituskuva: Lukas palvelussa Pexels

Tiililäntie 16

Viherpeukalot ja muut piharakentamisen ammattilaiset olivat Kauhajoen Asuntojen asialla myös vuonna 2021. Tiililäntie 16 näkyy enää vain Google Mapsin vanhassa karttakuvassa, sillä vuonna 2020 puretun kiinteistön tontti maisemoitiin heti alkukeväästä. Keskikesällä tontille istutetun nurmikon poikki viilettivät jo robottiruohonleikkurit.

Keskustie 10

Kohteessa Keskustie 10 piha-aluetta kunnostettiin ja istutusten kanttaukset sekä kuorikatteen lisääminen siistivät kohteen yleisilmettä. Istutuksia uusitaan kasvilajien helppohoitoisuutta ja kestävyyttä silmällä pitäen. Pihan päätyyn on jätetty pensasaitojen rajaama puistomainen alue leikkipaikkoineen.

Keskustien rivitalokohde 10 Aronkylässä ennen piharemonttia
Aurinkoinen kesä 2021 oli hyvä hetki Keskustien piharemontille
Keskustien rivitalokohde 10 Aronkylässä piharemontin jälkeen
Siististi reunustetut istutusalueet luovat pihaan yhteistä linjaa

Petäjäkuja

Petäjäkujan pihan asvaltointia seurasimme myös mielenkiinnolla sen edetessä vaihe vaiheelta: pohjatöiden jälkeen päällyste saatiin pihaan vähän harmaana mutta kuitenkin sateettomana syyspäivänä. Urakan aikana päällystettiin sekä pihatiet että parkkipaikka. Parkkiruudut ja muut merkinnät maalataan asvalttiin talvikauden jälkeen, kun uusi asvalttipinta vapautuu lumipeitteen alta. Suunnitelmissa on ollut myös kohteen leikkipaikan tuunaaminen.

Petäjäkujan piharemontista on iloa moneksi vuodeksi
Petäjäkujan piha pohjustettiin ja tasattiin ennen asvaltin levitystä
Petäjäkujan parkkipaikka peittyi asfalttiin lokakuun loppupuolella.
Upouusi asvalttipinta Petäjäkujan parkkipaikalla

Tiililäntie 22

Tiililäntie 22:n pihalla olevaa leikkipaikkaa ehdittiin uudistamaan loppusyksystä 2021. Talon nuorempi väki voi nyt asennustöiden jälkeen päästää mielikuvituksen valloilleen huikeassa, moniosaisessa kiipeilytelineessä. Pihassa aiemmin ollut liukumäki siirtyy näillä näkymin kevään tultua – kunnostuksen kautta – Tiililäntie 18:n puolelle ja leikkipaikkaa laitetaan uuteen uskoon myös sillä puolen pihaa.

Leikkipaikka Tiililäntiellä aurinkoisena kesäpäivänä
Leikkipaikka Tiililäntien pihassa kaipasi huomiota huoltoporukalta
Kiipeilyteline ja liukumäki saatiin pihaan loppusyksystä
Leikkipaikka kohteessa Tiililäntie 22 on uudistunut

Otontie 7

Myös kohteessa Otontie 7 sijaitsevan päiväkodin leikkipaikkaa päivitettiin uudella kalustolla. Kun päiväkoti sulkee iltapäivästä ovensa, on iso leikkipaikka myös muiden käytettävissä. Mysteeripaketista kuoriutui kesän alussa pikkuväen kestosuosikki eli upouusi pienen linnoituksen ja liukumäenkin sisältävä kiipeilyteline.

Tilattu leikkiteline saapui Otontielle alkukesästä
Mitä mysteerikontista kuoriutuu?
Otontien leikkipaikka on nyt entistä ehompi
Ta-daa! Uusi kiipeilyteline ja liukumäki

[Takaisin ylös]

Vertailun vuoksi: muistatko nämä?

Kuvassa tulee tasaista jälkeä uutta asvalttia viimeisteltäessä
Tiililäntien piha-aluetta asvaltoitiin vuonna 2020

Näin yllä asvaltoitiin Tiililäntien pihaa vuoden 2020 lokakuulla. Vanhan liiton piha näkyy vielä Googlen karttasovelluksen kuvissa, joten eroa ennen ja jälkeen voi vertailla omalta koneelta. Ehkä Googlen kamera-autojen olisi aika käydä uudestaan pyörähtämässä Kauhajoella? Siistitty piha on nyt ikuistamisen arvoinen!

Asfaltointi on tiimityötä ja porukalla homma hoituu ripeämmin
Sööpärintie sai asvaltin parkkipaikalle 2019

Tässä edellisessä kuvassa taas painetaan töitä Sööpärintie 2:n pihalla vuoden 2019 syksyllä, suunnilleen samoihin aikoihin vuodesta. Syksyllä 2021 taas tasattiin sisäpihan kivituhkalla katetut kulkuväylät, jotta kenenkään ei tarvitse väistellä lammikoita.

Pellonkuja 2:n edellisvuonna uudistettu piha oli selvinnyt ensimmäisestä talvestaan hyvin ja pensaat saivat sekä kokoa että näköä kesän aikana. Vuoden takaiseen näkyyn verrattuna ero on melkoinen – pihan ruusupensaat saivat mennä ja tilalle tuli vähemmän piikkisiä pensaita sekä muun muassa kuunliljoja, jotka nostavat päätään hieman myöhemmin kesällä ja jatkavat ensimmäisiin pakkasiin asti.

Pellonkuja 2 on Kalkunmäen rajalla Koivisto-Kokon alueella
Pellonkujalla piha vihertää talven jälkeen

[Takaisin ylös]

Yhtiön nimenmuutos

Kauhajoen Asunnot rekisteröi uuden nimensä kevään aikana ja samalla ryhdyttiin kartoittamaan sitä, miten hommat tällä hetkellä yhtiössä toimivat. Tyytyväiset asiakkaat ovat minkä tahansa yhtiön toiminnan kulmakivi, joten kävimme läpi eri polut, joita asiakkaamme meidän kanssaan asioidessaan tallaavat ja tutkimme, voisiko hommaa sujuvoittaa joiltakin osin.

Kauhajoen Asunnot toivottaa asunnonetsijät tutustumaan tarjontaan
Kauhajoen Asuntojen uusi ilme

Hakemusprosessin päivitys

Pientä parannusta saatiin aikaan oikeastaan aika helposti ja nopeasti eri systeemien kehittyessä julkisella puolella. Vuoden 2021 aikana Tulorekisteriin alkoivat päivittyä palkkojen lisäksi tiedot saaduista etuuksista, eläkkeistä ja muista tuloista. Verohallinnon käyttöliittymäpäivitykset helpottivat omien tietojen selailua etenkin mobiilipuolella.

Päätimme ottaa kehityksestä kaiken irti ja tuotimme ohjeet sähköisten liitteiden hakemiseen sekä hakemuslomakkeen täyttöön ilman printtailua. Eri tositteiden ja kirjelmien keräilyn sijaan tulevat asiakkaamme voivat nyt toimittaa todistuksen tuloistaan tulorekisteriotteen avulla. Viimeisimmän verotustodistuksen saa ladattua pdf-muodossa OmaVerosta.

ARA:n säännöt pätevät prosessiin kuten ennenkin, mutta parhaimmillaan asunnon hakeminen onnistuu heti, kun tulorekisteriote on tietokannasta valmistunut. Sähköisiä liiteasiakirjoja saa ladattua myös OmaKelasta, jos niille ilmenee tarvetta erityisjärjestelyiden osalta. Kun hakemusprosessi on helppo suorittaa loppuun yhdellä kertaa, se jää harvemmin kesken ja asioissa päästään nopeasti eteenpäin.

Vapaita asuntoja voi selailla asuntoportaalista
Kuvituskuva: Anna Pou | Pexels

Muita parannuksia

Yhtiön hakemuslomaketta ei oltukaan hetkeen päivitetty, joten koko hakemusprosessi käytiin päivitysten yhteydessä läpi ja kompastuskivet pyrittiin poimimaan pois asiakaspolun varrelta.

  • Usein kysyttyihin kysymyksiin etsittiin vastaukset ja ne tallennettiin nettisivuille omaan osioonsa.
  • Hakijoiden ei myöskään enää tarvitse pohtia, mitä lomaketta he käyttäisivät, sillä niin perusasuntoja, opiskelija-asuntoja kuin asunnon vaihtoakin haetaan samalla lomakkeella.
  • Pyrimme myös huolehtimaan siitä, että kaikki tarvittavat tiedot asunnon hakemiseksi löytyvät nettisivuiltamme. Hakemuslomakkeen sisältävä sivu pitää sisällään myös ohjeita eri kohtien täyttämiseen.
  • Tämän lisäksi sivujen käyttöä kännykällä pyrittiin helpottamaan sivujen päivityksen yhteydessä, sillä suuri osa nettisivujemme kävijöistä käyttää vierailuun nimenomaan kännykkää. Nyt sivuston kirjasimet erottuvat pienemmältäkin ruudulta, sisällöt mitoittavat itsensä ruudulle siistiksi kokonaisuuksiksi ja hakemuslomakkeen täyttäminen ja lähettäminen onnistuu ihan kännykälläkin.

Koska asiakaskuntamme on monimuotoista, on tärkeää, että asioiden hoitaminen hoituu kaikkien kohdalla kommelluksitta. Muutkin yhtiön lomakkeet käytiin läpi ja niistä pyrittiin tekemään helposti täytettävät ja samalla tarpeeksi joustavia toimimaan mitä erilaisemmissa elämäntilanteissa. Jatkamme kehitystyötä myös vuoden 2022 puolella palautteen perusteella.

[Takaisin ylös]

Kohti uutta vuotta ja sen yli

Otamme vuoden 2022 vastaan toiveikkain mielin ja palaamme arkeen taas 3.1.2022. Niin uusivuosi kuin joulukin osuu tänä vuonna viikonloppuun ja perjantait olemme tunnetusti kiinni, joten menemme juhlasesongin yli samoilla aukioloajoilla kuin yleensäkin.

Jatketaan nousujohteisesti, suuntana tulevaisuus!

Valoa kansalle tähtisadetikkujen tuikkeesta
Kuvituskuva: Tairon Fernandez | Pexels

[Takaisin ylös]

Kirjoittanut Kauhajoen Asunnot

Tule löytämään kotisi Kauhajoelta, meillä on kaupungin suurin valikoima vuokra-asuntoja! Olemme kokonaan kaupungin omistama, turvallinen ja luotettava vuokranantaja.