Kategoriat
Asumisviihtyvyys Asumisvinkit Oppaat Yleinen

Pikaopas jätteiden lajitteluun

Biojätteiden keräys on nyt alkanut. Ohjeet onnistuneeseen lajitteluun.

Biojätteiden keräys aloitettiin 1.7.2022 kaikissa Kauhajoen Asuntojen vuokrataloissa. Löydät tästä ohjeet kotitalouksien biojätteiden keräykseen sekä kertauksen muusta jätehuoltoon liittyvästä lajittelusta.

Sisällysluettelo

Voit hypätä lukemaan lisää eri aiheista klikkaamalla alla oleviin pikalinkkeihin.

Kappaleiden lopussa olevat Takaisin ylös -linkit palauttavat sinut tähän kohtaan.

Biojätteiden keräyksestä

Kaikkien taloyhtiöiden lajittelupisteestä löytyy nyt myös biojätteen keräysastia ja asuntoihin on jaettu biojäteteline sekä paperisia biojätepusseja, jotta lajittelun aloitus on mahdollisimman helppoa. Biojätepusseiksi kelpaavat myös esimerkiksi kaupoista löytyvät biohajoavat pussit, joita on usein tarjolla hedelmä- ja vihannesosastolla. On tärkeää kuitenkin muistaa, että biojätepussiksi EI kelpaa muovinen pussi.

Biojätteiden lajittelu on helppoa ja ekologista, lisäksi se vähentää kertyvän sekajätteen määrää huomattavasti. Biojätteeseen voi laittaa kaikki ruoan tähteet, kuorimajätteet, luut ja perkeet, kananmunan kuoret sekä pilaantuneet elintarvikkeet. Myös kahvin ja teen porot sekä suodatinpaperit, talouspaperit, lautasliinat ja munakennot kuuluvat biojätteeseen.

Biojätepussi pysyy ehjänä kunhan sinne laitettavassa jätteessä ei ole nestettä. Juoksevat rasvat sekä ruokaöljy on hyvä imeyttää paperiin tai laittaa suljettuun maitopurkkiin ennen biojätteeseen laittoa, liemet ja muut nesteet voi valuttaa viemäriin. Biojätepussin pohjalle voi taitella ennen käyttöönottoa talouspaperia tai sanomalehteä imemään liikaa kosteutta. Pussi on hyvä vaihtaa uuteen joka kolmas päivä, näin pussiin ei pääse syntymään hajuhaittoja eikä kosteus heikennä pussin pohjan rakennetta.

Pikaopas – tulosta omasi tarvittaessa

Ota talteen kattavat ohjeet biojätteen lajitteluun, jotka voi vaikka kiinnittää jääkaapin oveen muistiohjeeksi.

Huom. PDF-tiedoston esikatselukuvat eivät näy joillakin selaimilla – tiedoston lataaminen onnistuu siitä huolimatta.

Takaisin ylös

Taloyhtiöiden lajittelupisteet

Biojätteen keräysastioiden lisäksi roskakatoksesta löytyy myös muita astioita. Tässä lyhyesti se, mitä kuhunkin niistä laitetaan:

Poltettava eli sekajäte

Poltettava eli sekajäte laitetaan nestetiiviiseen, hyvin suljettuun pussiin. Sekajätteeksi lasketaan kaikki kierrätyskelvoton jäte joka ei lukeudu ongelmajätteeksi – esimerkiksi: likaiset ja märät muovi- ja pahvipakkaukset, leivinpaperi, lahjapaperi, kodintekstiilit, hygieniatuotteet, eläinten ulosteet ja kissanhiekka (pussissa), jäähtynyt tuhka ja tupakannatsat, pölynimuripussit ja muut siivousjätteet.

Keräysmetalli

Metallinkeräykseen kuuluvat säilyketölkit, metalliset korkit ja kannet, alumiinifolio sekä alumiiniset kertakäyttövuoat, vanhat teräskattilat ja muut pienet metalliesineet.

Keräyslasi

Lasinkeräykseen voi laittaa esimerkiksi lasipullot ilman korkkeja sekä lasipurkit ilman kansia. Älä laita keräyslasiin kristallia tai Pyrex-vuokia.

Keräyspaperi

Keräyspaperiastiaan kerätään kaikki sanoma- ja aikakauslehdet, mainokset, kirjekuoret, paperilomakkeet sekä kirjat ilman kansia. Astiaan ei laiteta pahvia tai kartonkia.

Pahvi ja kartonki

Pahvin ja kartongin keräysastiaan voi laittaa puhdasta aaltopahvia, pahvilaatikot litistettynä, munakennot, paperirullien hylsyt sekä nestekartongit kuten maitopurkit. Ethän laita likaista tai märkää pahvia keräysastiaan vaan sekajätteeseen.

Takaisin ylös

Ekopisteiden kautta kerättävä jäte

Eri puolilla Kauhajokea sijaitsevilla Ekopisteillä kerätään eri jätetyyppejä laajemminkin, mm. muovia. Ekopisteiden kautta kerättävästä jätteestä (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) löydät lisätietoja Botniaroskin sivuilta.

Keräysmuovi

Muovia kerätään Ekopisteillä mutta sitä voi myös laittaa sekajäteastiaan taloyhtiön pihassa. Muovinkeräykseen voi viedä muovipullot, muovipussit, muoviset kukkaruukut, mehukanisterit, muovikorkit ja -kannet sekä jogurtti- ja viilipurkit.

Tekstiilit

Käyttökelvottomat tekstiilit laitetaan sekajätteeseen taloyhtiön keräyspisteessä. Hyväkuntoiset, puhtaat vaatteet voi laittaa Ekopisteiden yhteydestä löytyvään UFF:n vaatekeräyslaatikkoon.

Takaisin ylös

Hyötykäyttöasemalla kerättävä jäte

Botniaroskin hyötykäyttöasemilla kerätään myös sellaista jätettä, joille ei ole taloyhtiön roskakatoksissa tai Ekopisteillä keräysastiaa. Hyötykäyttöasemilla kerättävästä jätteestä (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) löydät lisätietoja Botniaroskin sivuilta.

Botniaroskin Kauhajoen toimipiste löytyy Aronkylästä osoitteesta Ikkeläntie 52 A. Kesäaikaan (1.4.-31.10.) se on auki maanantaisin klo 13 – 19 ja tiistaista perjantaihin klo 12-18. Lauantaisin ja sunnuntaisin se on suljettu.

Ongelmajäte

Kotitalouksien ongelmajäte nähdään vaarallisena jätteenä ja se kaikkien asukkaiden tulee itse toimittaa hyötykäyttöasemalle. Tällaista jätettä on esimerkiksi loisteputket ja muut lamput, paristot ja akut, sähkö- ja elektroniikkaromu, maalit, liimat, lakat ja lääkkeet. Täydellisen listan (linkki aukeaa uudessa välilehdessä) löydät Botniaroskin sivuilta.

Muuttoromu

Muutosta syntyvä jäte kuten suuret pahvilaatikot sekä vanhat huonekalut ja muut kierrätyslaatikoihin kelvottomat tavarat tulee itse toimittaa hyötykäyttöasemalle, niitä ei saa jättää jätekatokseen. Jos tarvitset apua tavaran siirtämisessä, ota yhteyttä EASY Palveluiden päivystysnumeroon 045 886 5888.

Takaisin ylös

Tee kierrätyksestä arkea!

Pyrimme tekemään kierrättämisestä kaikille asukkaille mahdollisimman helppoa ja vaivatonta, jotta siitä tulee luonnollinen osa arkea. Jos et ole varma, mihin jokin roska kuuluu, voit tarkistaa sen helposti Botniaroskin jätehakutoiminnolla (linkki aukeaa uudessa välilehdessä).

Kierrättämällä pidät kotisi sekä ympäristösi siistinä ja viihtyisänä. Yhdessä toimimalla helpotamme jätteiden käsittelyä sekä mahdollistamme sen jatkojalostuksen tai hyötykäytön.

Takaisin ylös

Kirjoittanut Kauhajoen Asunnot

Tule löytämään kotisi Kauhajoelta, meillä on kaupungin suurin valikoima vuokra-asuntoja! Olemme kokonaan kaupungin omistama, turvallinen ja luotettava vuokranantaja.